Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Консумацията на плодове и зеленчуци намаляват риска от рак

Консумацията на плодове и зеленчуци намаляват риска от рак

Всеки от нас трябва да се храни безопасно и здравословно – за да намали риска от рак . Това е посланието на тазгодишния Световен ден на здравето, 7 април. Да бъдем информирани какво се случва с храната, защото рискове могат да възникнат по цялата хранителна верига. Затова секторите като здравеопазване, селско стопанство, транспорт, околна среда, обществено хранене и хранително-вкусовата промишленост си сътрудничат, за да гарантират, че доставките на храни са защитени и храната на трапезата ни е безопасна.

Кои са златните правила за здравословно хранене? Как мога да се предпазя от различни заболявания, включително и рак? Кои са начините за здравословно отслабване? Какъв хранителен режим трябва да спазват пациенти с диагноза рак? Как да си осигуря по-силна имунна система?

Отговор дава д-р Чагатай Демир, специалист по хранене и диетика в Анадолу Медицински Център

В книгата си “Правилно хранене при здраве и при рак“. Авторът набляга на ежедневната консумация на плодове и зеленчуци, които значително намаляват риска от развитие на рак на белия дроб, устата, хранопровода, стомаха и дебелото черво. „Наличието на витамини С и Е, каротеноиди и други фитохимични и антиоксидантни елементи, намиращи се в състава на плодовете и зеленчуците, неутрализират отделяните при метаболизма оксиданти, които са в основата за развитието на рак, информира д-р Демир.

Фибрите, бобовите растения и пълнозърнестите продукти също трябва да бъдат част от хранителния режим на всеки човек. Това, което трябва да се ограничи е консумацията на наситени мазнини, тъй като увеличават риска от рак. Високият прием на мазнини води до повече калории, а те – до затлъстяване и наднормено тегло. Д-р Демир препоръчна замяната им с растителни масла и зехтин, което значително намалява риска от рак. Друг хранителен продукт, който трябва да ограничим, е месото, не се отнася към основните хранителни продукти и следователно не е необходимо да се консумира ежедневно. Също толкова добър източник на белтъчини са варивата.

Освен какво ядем, важно е и как си приготвяме храната.

В книгата си “Правилно хранене при здраве и при рак“ като алтернатива на методите, свързани с бързата обработка на храната при висока температура, д-р Демир препоръчва готвене на пара и на фурна, при което се запазват хранителните стойности в продуктите.

Като част от здравословното хранене, важна част заема и двигателната активност, която повишава емоционалния тонус и самочувствието. При двигателна активност сърдечно-съдовата система работи по-добре, а при онкоболни пациенти нежеланите ефекти от лечението се свеждат до минимум.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg