Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Рак на ректума

Рак на ректума

Както ректума, така и дебелото черво са важна част от храносмилателната система и раковите заболявания, които се често се наричат с общо име ​​“колоректален рак“. В света колоректален рак е вторият най-често срещан вид на рак при жените и третият най-често срещан при мъжете.

Колоректалните видове рак са заболявания, които се появяват обикновено след 50-годишна възраст. Фамилна обремененост може да бъде открита в около 10% от тези случаи. Необходимо е да се внимава, тъй като ректалният рак, предаван с различни генетични синдроми, има риск да възникне преди 50-годишна възраст.

Какви е рак на ректума?

Ракът, който се появява в ректалната област, се нарича ректален рак. Ректумът започва в последната част на дебелото черво и завършва в началото на ануса – частта, където храносмилателният тракт излиза извън тялото.

Въпреки че ракът на дебелото черво и ректалният рак имат много общи черти, те имат разлики по отношение на лечението. Причина за това е, че ректума се намира в много тясна област и е относително изолиран от други структури. Тясната област затруднява и усложнява хирургичните интервенции.

Какви са симптомите на ректалния рак?

Повечето симптоми на ректалния рак могат да бъдат подобни на някои други заболявания:
  • Умора и слабост
  • Намаляване на апетита
  • Неволна загуба на тегло
  • Чести оплаквания от храносмилателната система като газове, крампи или болка

Препоръчително е да бъдете внимателни за други симптоми, освен тези оплаквания, които могат да показват наличие на ректален рак:

  • Промени в честотата на изхождане
  • Наличие на бургундско червена или светлочервена кръв в изпражненията
  • Изтъняване на изпражненията
  • Усещане, сякаш не е постигнато пълно отпускане след изхождане
  • Желязодефицитна анемия

Независимо къде в тялото се намира, ракът може да прогресира до околните тъкани или да се разпространи чрез метастази. За тази цел ракът обикновено използва ресурси за придвижване като лимфната система или кръвоносните съдове. При стадиране на рак, тези ситуации на прогресия и разпространение обикновено се вземат предвид.

В поредица от статии представяме какво причинява рак на ректума, как се диагностицира, как се определя стадия и какво е лечението му.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg