Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Сърдечната недостатъчност изисква определен начин на живот

Сърдечната недостатъчност изисква определен начин на живот

Сърдечната недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е невъзможността на сърцето да изпомпва необходимото количество кръв в органите. Това се дължи на увреждания в сърдечния мускул, вследствие на запушване на вените и артериите, на диабет или високо кръвно налягане.

Кръвта, която носи необходимия за организма кислород се разпростира из тялото и достига до тъканите. Също сърцето участва, като изпълнява ролята на помпа. А при сърдечната недостатъчност сърцето продължава да работи. Поради отслабване на силата му, не може да подаде достатъчно количество кръв в тъканите. Това състояние създава сериозни проблеми и в други органи като бъбреците.

Това заболяване се появява в резултат на много различни болести, влияещи на сърцето. Тя може да се развие в резултат на сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, проблеми в сърдечната клапа, вродени сърдечни пороци, прекомерна употреба на алкохол, диабет, наследствени заболявания на сърдечния мускул и понякога вирусни инфекции.

Какви са симптомите на това заболяване, как да се предпазим от него и какви са методите на лечение разказва доц.д-р Ертан Йокмен, специалист кардиолог в Анадолу Медицински Център.

Как се поставя диагноза?

Според оплакванията на пациента, с изследване, електрокардиография и снимка на белия дроб, лесно може да се постави предварителна диагноза. Но методът, който ще осигури окончателната диагноза, е ехокардиографията – оценяват се размерите на сърцето, силата на изпомпване, клапаните.

Какви са методите на лечение, как се определят?

При първия стадий се правят опити да се намали риска. Лекува се кръвното налягане, правят се промени в начина на живот – хранителен режим, упражнения, отказване на цигарите, избягване на стрес, ограничаване на солта. При втория стадий се лекува запушването на вените. Усилията са да се постави под контрол холестерола, който го причинява. Прилага се предимно медикаментозно лечение. Заедно с лекарствата, може да се приложи отстраняване на запушването във вените и артериите чрез прилагане на стент или байпас. При напреднали стадии когато лекарствата не са достатъчни, се включват оперативните методи. В много напреднали стадии сред важните оперативни избори са спомагателните помпи и присаждането на сърце.

Прочетете повече: anadolumedicalcenter.com

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg