Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Странични ефекти при лъчетерапия

Странични ефекти при лъчетерапия

Сред най-важното за лъчетерапията, освен как протича процеса и какъв режим да спазвате в периода на лъчетерапия е важно да знаете какви са страничните ефекти от лечението и как да се справяте с тях. Като при всяко лечение, наблюдаваните странични ефекти при лъчетерапия обикновено са свързани с прилаганата доза и с третираната област. Те са различни за всеки отделен пациент и зависят от общото му състояние и от това как организмът реагира на лечението.

Страничните ефекти се делят на ранни и късни ефекти.

 • Ранните странични ефекти обикновено се появяват докато трае курсът на лечение и отшумяват до няколко седмици приключването му.
 • Късните странични ефекти се наблюдават месеци или години след приключването на лечението.

Лекуващият Ви лекар и сестрата следят веднъж седмично какви странични ефекти при лъчетерапия се проявяват още по време на провеждането на сеансите. По препоръка на лекаря, по време на контролните прегледи и проследяването могат да бъдат извършени определени изследвания.

Умора

Това е едно от най-често наблюдаваните странични въздействия. Започва 1-2 седмици от началото на лечението, като чувството на умора и отпадналост изчезват след като терапията приключи. Постарайте се да не изразходвате много енергия докато сте подложени на лечение. Ако се чувствате уморени, ограничете активността си и почивайте повече. Опитайте се нощем да спите по-дълго.

Кожни проблеми

Много е важно, докато трае лъчетерапията, да обръщате внимание на кожата си в зоната на третиране. Вследствие на лечението кожата става по-чувствителна от обичайното и лесно може да бъде наранена. Поради това няколко седмици след започване на лечението могат да се наблюдават симптоми като сухота, сърбеж, зачервяване, белене, подуване, дразнене, поява на пришки и потъмняване на кожата.

Препоръки относно кожните проблеми:

 • Може да се къпете с топла вода. Не търкайте третираната зона, за да избегнете изтриването на маркерите и раздразване на кожата.
 • Не третирайте кожата в зоната на прилагане на лечението с козметични продукти като парфюм, дезодорант, лосион и растителни масла.
 • Ако се налага да бръснете третираната зона, не използвайте депилаторен крем/лосион. Може да използвате електрическа самобръсначка.
 • Не се притеснявайте, ако маркерите по кожата Ви се изтрият. Не се опитвайте да ги нарисувате отново сами. Съобщете за това на радиотерапевтичния техник.
 • Носете свободни и памучни дрехи върху третираната зона.
 • Не налагайте третираното място със студени или горещи компреси.
 • Не излагайте третираната зона на слънце. Покрийте я преди да излезете навън – например облечете  дрехи с дълги ръкави или сложете шапка. Може да използвате слънцезащитни продукти с висок UV фактор (най-малко SPF40-50).
 • Старайте се да пазите третираната зона от излагане на слънце най-малко един месец след приключване на лечението.
 • Внимателно и редовно използвайте препоръчаните от лекаря/сестрата кремове.
 • По време на лечението се въздържайте от дейности като ходене на басейн, море и турска баня.

Промени в кръвните показатели

В определени случаи лъчетерапията може да доведе до намаляване на броя на белите и червените кръвни телца или тромбоцитите. Ако кръвната Ви картина показва значителни отклонения, могат да се приложат някои поддържащи терапии, или, ако е необходимо, лъчелечението да бъде прекъснато. Подобно състояние може да възникне също и вследствие на приетата химиотерапия.

Препоръки относно промени в кръвните показатели:

 • Не бъдете в контакт с хора с инфекциозни заболявания като например грип.
 • Отделете специално внимание на чистотата на приеманата храна и напитки.
 • Не използвайте антикоагуланти или други лекарства, без да сте се допитали до лекаря/сестрата.
 • Грижете се за личната си хигиена.

Падане на косата

Падането на косата може да възникне като вторичен ефект на лечението. Това се наблюдава в третираната зона. Например, при облъчвания в областта на главата и шията, може да има окапване на косата. Ако облъчването е на корема, косата Ви няма да окапе. Косата израства отново няколко месеца след приключване на лечението. Повторно порасналата коса може да се различава по вид и цвят.

Препоръки за запазване на косата:

 • Измивайте косата си нежно.
 • Не ползвайте сешоар, преса за изправяне на коса, лак за коса и др.
 • Когато процесът на окапване на косата започне, може да се подстрижете, или да носите шапка, шал или перука.
 • Избягвайте всякакви процедури, които биха увредили косата Ви (боядисване, студено къдрене).

Промени в емоционалното състояние

През този период много пациенти се чувстват потиснати. Изпълва ги усещане за самота и изпадат в униние, изпитват страх, тъга, безнадеждност и гняв. Това е нормално.

Препоръки за справяне с емоционалните промени:

 • Може да разговаряте за това със семейството си, приятелите или сестрата, или да получите помощ от специализирана сестра, психолог или психиатър.
 • Можете да правите кратки разходки, леки упражнения или да слушате музика.

И отговор на едно от често срещаните притеснения: ЩЕ ИЗЛОЖА ЛИ ДРУГИ ЛИЦА НА ПРИЕТАТА ОТ МЕН РАДИАЦИЯ? – Няма ограничения за пациентите, които съжителстват с други хора (включително бременни жени и деца) в една и съща среда по време на и след лечението. Освен това не е необходимо пациентите да отделят вещите, които използват у дома си. Прилаганата при лечението радиация не е заразна.

В следващата последна статия от поредицата за лъчетерапията – нужни ли са грижи след радиотерапията и какво е последващото наблюдение, което специалистите от Анадолу Медицински Център осъществяват.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg