Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Симптоми и причини за рак на ларинкса

Симптоми и причини за рак на ларинкса

Рак на ларинкса е важен здравен проблем, засягащ дихателните пътища. Ларинксът е орган, който играе важна роля в дишането и създаването на звук. Този вид рак може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако не се лекува.  

Какво представлява рак на ларинкса?

Ракът на ларинкса може да се определи като вид рак, причинен от анормален клетъчен растеж на тъканта на ларинкса. Туморът може да се появи над или под гласните връзки или в различни части на ларинкса. С течение на времето туморът може да се разпространи и в близките тъкани, като щитовидната жлеза, трахеята, хранопровода, лимфните възли на шията, сънната артерия и горната част на гръбначния мозък. 

Какви са симптомите на рак на ларинкса?

Симптомите на рак на ларинкса могат да варират в зависимост от стадия на заболяването и засегнатата част. Особено в ранните етапи той може да прогресира, без да се проявява никакви симптоми. Най-често проявяваните симптоми на рак на ларинкса са: 

 • Дрезгавост: Ако ракът е засегнал гласните струни, той може да причини продължителна дрезгавост и промяна в гласа. Това е сред най-често срещаните симптоми. 
 • Хронична болка в гърлото: При рак на ларинкса болките в гърлото могат да се усещат в дълбока област, която се простира до фаринкса и задната част на ларинкса. 
 • Затруднено преглъщане (дисфагия): Туморът в ларинкса може да затрудни храненето. Затрудненията при преглъщане може да са по-изразени при поглъщане на твърди храни. Това може да доведе и до загуба на тегло.  
 • Затруднено дишане: Тъй като туморът в ларинкса расте и се разпространява, дихателните пътища могат да бъдат напълно или частично блокирани. При стесняване на дихателните пътища пациентът може да има затруднения с дишането.
 • Изпъкване на вените на шията (пълнота на яремната вена): Поради увеличаването на раковите лимфни възли вените в областта на шията могат да се увеличат и да станат видими.  
 • Кашлица и храчки: В напредналите стадии на рак на ларинкса може да се появят хронична кашлица и кървави храчки. Това се дължи на дразненето на дихателните пътища от тумора и разпространението му към кръвоносните съдове.  
 • Лош дъх: Хората с рак на ларинкса могат да имат лош дъх поради некроза, инфекция, течност и отпадъци, натрупани в гърлото.  

Сред симптомите могат да бъдат и болки в ушите, слабост, загуба на тегло, осезаема бучка на врата или гърлото. Важно е хората, които изпитват тези симптоми, да се консултират със специалисти, като се има предвид възможността те да имат сериозно заболяване като рак на ларинкса.  

Какво причинява рак на ларинкса?

Различни фактори играят важна роля за развитието на рак на ларинкса, който се причинява от анормален растеж на клетките на ларинкса. HPV инфекцията, възрастта, полът, хранителните навици, факторите на околната среда, генетичните и хормоналните фактори могат да бъдат ефективни за развитието на рак на ларинкса. Причините и рисковите фактори за рак на ларинкса са следните: 

 • Човешкият папилома вирус (HPV) може да причини рак на устата и ларинкса. 
 • Работата на място, където интензивно се използват различни вещества като азбест, въглища, дървесен прах, никел, изпарения на сярна киселина, формалдехид и изопропилов алкохол, може да увеличи риска от рак на ларинкса. 
 • Небалансираното хранене и недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци могат да увеличат риска от рак на ларинкса. 
 • Хората с хронична рефлуксна болест имат висок риск от рак на ларинкса. Стомашната киселина може да увреди тъканта на ларинкса и да предизвика образуването на рак.  
 • Рискът от рак може да се увеличи с възрастта. Рискът от рак на ларинкса при мъжете може да е по-висок, отколкото при жените. 

В следващата статия ще научите за методите на диагностициране и лечение на рак на ларинкса.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg