Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Рак на панкреаса неговите симптоми

Рак на панкреаса неговите симптоми

Рак на панкреаса е злокачествено заболяване, причинено от свръхпроизводство на клетките, които се съдържат в панкреаса. Панкреасът е орган с приблизителен размер 15 см, част от храносмилателната система, разположен зад стомаха и черния дроб в тялото. Храносмилателните ензими, които се отделят от панкреаса, се отнасят до дванадесетопръстника и хормона инсулин, който регулира метаболизма на захарта в тялото.

Какво причинява този рак?

Тумор на панкреаса се развива от мутационни промени в ДНК на панкреаса. Тези мутации са причина, панкреатичните клетки да растат неконтролируемо, да образуват маса, да причинят умиране на здрави клетки или да ги направят неефективни. Те също така се разпространяват в близките органи, ако не се лекуват. Панкреатичният рак обикновено произхожда от клетките, които се намират вътре в канала, от който се секретират ензимите на храносмилателната система. Този рак се нарича панкреатичен аденокарцином или екзокринен рак на панкреаса. Рядко могат да се видят и тумори, които секретират хормони или произхождат от невроендокринни клетки. Тези тумори се наричат панкреатични невроендокринни тумори или ендокринни ракови заболявания на панкреаса.

Все още не е добре формулирано кое причинява рака на панкреаса, но са дефинирани някои рискови фактори: Възрастта е най-важният от всички тях, тъй като болестта обикновено засяга хора между 50 и 70 години. Някои от рисковите фактори, които могат да причинят образуването на рак на панкреаса са: диабет, хронично възпаление на панкреаса (панкреатит), фамилна обремененост с рак на панкреас, тютюнопушене, наднормено тегло.

Заболяването рак на панкреаса се наследява в 1 от 10 случая. Някои гени могат да причинят панкреатит и това увеличава риска от развитие на рак на панкреаса. Появата на тумор на панкреаса се увеличава, ако двама или повече близки роднини имат заболяването, при наличие на наследствено заболяване като синдром на Линч или Пьотц- Йегерс, в случай на някои синдроми като мутация на гена BRCA2. Така че, тези пациенти трябва да бъдат преглеждани по-често.

Какви са симптомите на рак на панкреаса?

Наличието на тумор в панкреаса обикновено не проявява никакви симптоми в ранните си етапи. Това може да усложни диагностицирането му. Обикновено симптомите започват да се показват, след като туморите се разпространят в съседни органи.

  • Болка в корема, проникваща в гърба: Първият забележим симптом на рака на панкреаса е болка в областта на гърба или стомаха.
  • Отслабване: внезапната загуба на тегло без загуба на апетит или някакви промени в хранителния режим може да бъде ранен признак за рак на панкреаса.
  • Жълтеница: Жълтеница, наблюдавана по кожата или склерите на окото, която може да бъде причинена от запушване на жлъчния канал от панкреаса.
  • Потъмняване на цвета на урината.
  • Сърбеж.

Освен горепосочените симптоми може да се появят силна умора, общо неразположение, изсветляване на изпражненията, промени в чревните навици (диария или запек), температура и втрисане, стомашно разстройство и тромбоза. Тези симптоми могат да бъдат причинени от много различни заболявания и не са специфични за рак на панкреаса. Трябва да се консултирате с лекар, ако тези симптоми започнат внезапно и продължат да се влошават  постепенно.

Какви са стадиите на панкреатичния рак?

Стадирането на рака е термин за определяне на лечението спрямо разпространението на рака. След установяване на разпространението на панкреативния рак се определя метода на лечение. Панкреатичният рак има 4 стадия:

Стадий 0: Няма разпространение. Ракът на панкреаса е ограничен само в най-горните слоеве на панкреатичния канал. На този етап ракът не може да бъде открит с просто око или с образни методи.

Стадий I: Локален растеж. Ракът е ограничен в панкреаса. Определя се като степен IA, когато туморът е по-малък от 2 см, и степен IB, когато е между 2-4 см.

Стадий II: Налице  е локална инвазия. Размерът на тумора е по-голям от 4 см. Туморът е или ограничен в границите на панкреаса, или се проследява растеж към външната част на панкреаса. В близките до панкреаса лимфни възли може да има инвазия, но няма разпространение в по-отдалечени тъкани.

Стадий III: По-широко разпространение. Туморът е обхванал големи вени или нерви, които са близо до него, но не се откриват далечни метастази.

Стадий IV: Налице са далечни метастази в органи.

Повече за диагностиката и лечението на рак на панкреаса, можете да прочетете в следващата статия.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg