Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Лечение на рак на кожата

Лечение на рак на кожата

Лечение на рак на кожата.

Докато ваканционният сезон е в разгара си, почти всички се стремят да придобият бронзов тен като лежат на слънце дълги часове. Слънчевата светлина е безспорен имуномодулиращ фактор. Тя е един от регулаторите на основни човешки, биологични функции. Също и от наличието й зависи синтезата на редица витамини, хормони, медиатори. Излагането на слънчеви лъчи е част от закалителните процедури, препоръчвани с различна цел, както при здрави хора, така и при редица заболявания.

Освен благотворното си действие, слънчевата светлина има и някои неблагоприятни ефекти. Най-често срещаното е слънчевото изгаряне при излагане на слънце в неподходящ часови пояс или с дълга продължителност. Ново проучване в САЩ показа, че при хора, които са изгорели пет и повече пъти до степен да получат мехури по кожата, рискът от рак на кожата се е повишил с 80%.

Слънчева алергия

При някои състояния обаче, продължителността и интензитетът на експозицията са почти без значение. Слънчевата алергия е често срещано заболяване в топлите дни. Дължи се на реакция на имунната система на човека към слънцето. Точната причина за отключване засега e неизвестна, като се предполага, че има генетично предразположение към развитие на слънчева алергия. Oбичайно кожната реакция започва да се развива няколко часа след излагане на слънце. Клиничната картина е най-изразена след тридневна експозиция на слънце, понякога отслабваща и дори изчезваща без лечение след около десет дневна експозиция. Тя се проявява с:

  • различен по вид, сърбящ обрив по откритите части;
  • понякога със засягане на конюнктивите (очите);
  • рядко с общи прояви – втрисане, главоболие, отпадналост.

Лечение на рак на кожата

Проф. д-р Сердар Турхал, онколог в Анадолу Медицински Център информира, че меланомът е вид рак на кожата, който може да се образува не само по частите от кожата, която е била на слънце, но и навсякъде, дори и в устата и в носа. Първичното му лечение е хирургично отстраняване. Ако няма наличие на метастази, е подходящо прилагането на лекарствена терапия. При наличие на метастази, за определяне на метода на лечение на рак се прилага мултидисциплинарен подход към всеки отделен пациент.

За предпазване от рак на кожата внимавайте със слънцето

„Избягвайте незащитеното излагане на слънце, не използвайте уреди за потъмняване на кожата. Фотопротекторите са също важна част от предпазването. Трябва да се избират слънцезащитни кремове с високи фактори, широк спектър на действие, не ароматизирани и с минерална фотозащитна съставка. Като профилактика, хората с установена слънчева алергия е добре да започнат прием на антихистаминови препарати няколко дни преди излагане на слънце. Консултирайте се с лекар, ако имате съмнителни петна, превишаващи размера от 6 мм., с потъмняващ цвят или ако в петното има 3 и повече цвята, ако е с неопределени граници, ако нараства, ако сърби/кърви“, съветва проф. д-р Турхал.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg