Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Рак на бъбреците неговите симптоми

Рак на бъбреците неговите симптоми

Рак на бъбреците е третият най-разпространен урологичен рак след рака на простатата и пикочния мехур. Проф. Д-р Джемил Уйгур, уролог и директор на Центъра по урологична онкология в Анадолу Медицински център споделя, че заболяването обикновено не проявява симптоми.

Какво представляват урологичните ракови заболявания?

Урологични ракови заболявания са неопластични заболявания на:

  • бъбреците;
  • надбъбречните жлези;
  • пикочните канали;
  • пикочния мехур;
  • както и простатната жлеза и тестисите при мъжете, различаващи се от тези при жените;

Урологичната Онкология се занимава с лечението на този подраздел ракови заболявания.

Колко често се среща рак на бъбреците?

Ракът на бъбреците е третият най-разпространен урологичен рак след рак на простатата и пикочния мехур. Той е много по-често срещан от раковите заболявания на тестисите. Ракът на бъбреците засяга 1 на близо 10 000 души. За съжаление, 1 на 30 000 души губи живота си от рак на бъбреците. И все пак ракът е лечимо заболяване.

Какви са причините за рак на бъбреците?

Причините за ракът на бъбреците не са напълно изяснени, но съществуват някои рискови фактори.  Обикновено той се среща в средно напреднала възраст. Той се наблюдава два пъти повече при мъжете, отколкото при жените. Тютюнопушенето и хипертонията могат да бъдат свързани с развитието на рак на бъбреците.

Наднорменото тегло, храните с висок холестерол и прекомерната консумация на червено месо също могат да причинят развитието му. Има и фамилни ракови заболявания. Например ракът, който засяга и двата бъбрека, може да се развие последователно в семейства  с генетични промени. Както при всички видове рак, ранната диагноза е ключът към успеха на лечението.

Какви са симптомите при рака на бъбреците?

В наши дни, ракът на бъбреците се открива в изследванията за образна диагностика, извършени по други и несвързани с него причини, преди да се проявят някакви симптоми. Болните обикновено нямат симптоми. Рядко може да се наблюдават болка и кръв в урината.

Силната болка при рак на бъбреците означава, че ракът е прогресирал значително. Следователно, възможно най-ранната диагностика на рака на бъбрека предотвратява загубата на бъбрек или дори на живот на пациентите. Кръвта в урината може да бъде знак за рак на бъбреците. Междувременно други симптоми включват палпируема маса или твърда зона в корема.

Как можем да предпазим бъбреците си?

За здравето на бъбреците от решаващо значение е да се приема обилно количество течности и да се ограничи приема на сол. Излишният прием на болкоуспокояващи може да доведе до големи проблеми в бъбречните функции. Също така трябва да контролираме кръвното си налягане, за да запазим бъбреците си. Хипертонията уврежда бъбречната функция. Диабетът също нарушава съдовата структура на бъбреците, което се отразява негативно на здравето им.

И така, контрол над кръвното налягане, консумация на течности, ограничаване приема на сол, избягване на ненужно или прекомерно използване на болкоуспокояващи и контрол над диабета, са важни фактори за здравето на бъбреците.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg