Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Пневмония: причини и симптоми

Пневмония: причини и симптоми

Има ли разлика между боледуване от коронавирус и пневмония е един от често срещаните въпроси. Д-р Есру Сонмез, пулмолог в Анадолу Медицински Център ни информира, че само при тежките случаи на короновирусна инфекция се развива пневмония и дава разяснения за това заболяване. Пневмонията е възпаление на белодробната тъкан, водещо до нарушена дихателна функция. Инфекцията причинява възпаление на алвеолите на дробровете и напълването им с течност или гной.

Как възниква пневмония?

В повечето случаи пневмонията е резултат от проникването на инфекция в организма. Инфекциозните агенти, които причиняват пневмония, са много различни видове. Това са предимно бактерии, но вирусите, гъбичките и някои видове протозои имат същия ефект. Най-честите причини за пневмония са микроорганизми като пневмококи, разни видове стрептококи, стафилококи, хемофилус, микоплазма, хламидии. Както уточнихме коронавируса може да предизвика развитие на пневмония.

В допълнение към инфекциозните лезии, пневмонията може да бъде причинена от излагане на токсини върху белодробната тъкан, алергични реакции, автоимунни нарушения, топлинни и радиационни ефекти.

Пневмонията се развива след въздушно-капково заразяване от кашлица, кихане, при допир със заразен човек и дори чрез дишане. Може да се прихване и контакт с хора, които дори не проявяват симптоми на болестта.

Какви са симптомите на пневмония?

Класическата клинична картина на пневмонията се състои от следните прояви:

  • Доста бърз старт на фона на общото благосъстояние.
  • Рязко повишаване на телесната температура до 38 градуса по Целзий или повече.
  • Бърза поява на кашлица с обилно отделяне на гнойни храчки.
  • Понякога се добавят болезнени усещания в гърдите.

Най-честата лобарна (крупозна) пневмония се причинява от пневмокок. При нея към останалите симптоми много рано се появява и задух. Болестта протича тежко, тъй като в процеса участва поне лоб, а по-често сегмент или дори целият бял дроб. На 3-4-ия ден пациентът развива червеникави храчки и кашлицата причинява силни пронизващи болки в гърдите от засегнатата страна. Това състояние на пневмония може да продължи до 10-14 дни.

Пневмонията, причинена от хламидия, легионела и микоплазма, се развива много по-гладко. Характеризира се с постепенно, прогресивно влошаване на благосъстоянието на пациента в продължение на няколко дни. Появява се суха кашлица с малко или никакво отделяне. Болният страда от болки в гърлото, главоболие, слабост и умора, болка в мускулите.

Как се диагностицира пневмония?

Медицинският преглед и обследване са важни. Понякога само по резултатите от прослушването на белите дробове е възможно да се постанови предварителна диагноза. Потвърждва се с рентгенова снимка на гръдния кош. Видът на патогена се установява чрез микроскопско изследване на храчките и посявките им върху хранителни среди. Ако е необходимо, се извършва също компютърна томография на гръдния кош, бронхоскопия с биопсия, идентифициране на антитела, специфични за всякакви инфекциозни агенти, изследване на плеврална течност и др.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg