Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Новото лечение на рак – /част 5/

Новото лечение на рак – /част 5/

В поредица от 4 части в представихме напредъка в разбирането на природата на рака, за противораковите ваксини, за имунотерапията, както и все по-прецизните таргетни терапии. Последната част представя интелигентното оборудване, с което специалистите на Анадолу Медицински Център успешно прилагат най-нови протоколи за лечение на рак.

В поредица статии ви представяме експертни становища за развитието на лечението на рака от:

Интелигентни биопсии

Напредъкът в биопсията също прави пациентите щастливи. Например, методът за биопсия MR-Trus Fusion позволява на биопсиите на простатата да бъдат насочени. Този метод се основава на обработката на MR образите на простатата с помощта на специален софтуер и комбинирането им с изображението в реално време Trans-Rect ULTanography (TRUS). Ракови огнища могат да бъдат открити с висока точност и може да се вземе биопсия едновременно. Следователно няма нужда от повтарящи се биопсии. Друга интелигентна биопсия е CTC течна биопсия. Благодарение на кръвен тест, ракът може да бъде открит в много ранен стадий преди още туморната маса да може да бъде видяна в засегнатия орган. Молекулната структура на тумора може да бъде открита по циркулиращите в кръвта ракови клетки, и съответно може да бъде насочено подходящото лечение.

Революционни стъпки в радиотерапията

Бъдещето е много ясно изразено в лечение на рак и в точните подходи. Ролята на радиационната онкология при лечението на рак претърпя революционно развитие. През последните години радиотерапията често се използваше за намаляване на оплакванията на онкоболните. Днес тя играе напълно терапевтична роля в поне 70% от всички процеси при почти всички диагностицирани с рак пациенти. Днес радиохирургията има много важна роля – тя е в състояние да унищожи целево тумор в прецизно дефинирани граници, за много кратко време, с много силна радиация, без да уврежда здравите тъкани.

Достигнахме до там да можем да видим малки клетъчни области в органите. С новите устройства в радиационната онкология, е възможно да се изчисли моментното изместване на тумора при дишане и да насочим радиационния лъч в най-точната точка. Например томографското устройство Discovery RT се използва в етапа на планиране на лечението, а иновационните устройства като Varian Edge, Cyberknife M6 и Radixact се използват по време на лечението. Ето какво могат да направят тези интелигентни устройства:

 • Подобрено следение на туморното движение (Discovery Rt)
 • Наблюдение на тумора в реално време (всички посочени устройства)
 • 3D дисплей (Varian Edge)
 • Проследяване на движението на тумора следствие на дишането по време на облъчването (Varian Edge, Cyberknife M6)
 • Прецизната 6-осева роботизирана ръка позволява милиметрична точност при облъчване (Cyberknife M6)
 • Възможност да изпрати лъчи към тумора от приблизително 1500 различни точки по време на лечението (Cyberknife M6)
 • Облъчване което може да контролира движението на тумора, дължащо се на дишането
 • Облъчване на мозъчни тумори, което предпазва мозъка (Radixact)
 • Непрекъснато лечение в големи и дълги зони (Radixact)
 • Минимален страничен ефект (всички посочени устройства)

Какво носят на пациентите интелигентните лечения?

 • По-дълга преживяемост – например, при рак на гърдата и рак на дебелото черво преживяемостта почти се е утроила през последните 10 години.
 • Добри успешни лечения – лимфом и левкемия могат да бъдат излекувани при 70%, понякога 90% от случаите според вида.
 • По-кратки лечения – времето на лечението се намалява с приложения, фокусиращи се върху човека и тумора
 • По-комфортен живот и високо качество на живот – всички тези подобрения в процеса на лечение повишават качеството на живот на пациентите.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg