Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Лечение на остра левкемия

Лечение на остра левкемия

Преди време диагнозата левкемия бе присъда. Но днес, благодарение на новите методи на лечение, прогнозата се подобри значително.

Методи на диагностика

Най-важният метод за първоначална диагностика на остра левкемия е пълната кръвна картина с преброяване на броя и вида на левкоцитите. Ако има съмнение за злокачествено заболяване, тогава се извършва биопсия на костен мозък. Тъканната проба обикновено се взема от илиума (най-голямата част от тазобедрената кост). След това се извършват хистологични, имунофенотипни и цитохимични изследвания. Те определят точно наличието на злокачествени клетки, както и намират специфични ензими за определяне вида на заболяването и разработване на режима на лечение.

Лекарите могат да предпишат редица допълнителни изследвания:

  • биохимичен кръвен тест, който позволява да се оцени качеството на черния дроб и бъбреците;
  • цитогенетичен анализ, показващ наличието на хромозомни увреждания при пациента;
  • ехография на далака и други коремни органи за търсене на метастази;
  • рентгенография на гръдния кош за откриване на увеличени лимфни възли;
  • компютърна, магнитно-резонансна и позитронно-емисионна томография за уточняване на резултатите от изследването.

Лечение на остра левкемия

Това злокачествено заболяване няма ясно очертано огнище, поради което няма начин туморът да се отстрани оперативно. Основните методи на лечение са лъчетерапия, масивни кръвопреливания и химиотерапия. Всички тези методи се използват в комплекс, който се избира индивидуално, предвид етапа на развитие на патологията и общото състояние на пациента.

В допълнение, в много случаи трансплантацията на донорни клетки от костен мозък показва висока ефективност.

Прогноза за лечение на левкемия

Преди време диагнозата левкемия бе присъда. Но днес, благодарение на разработването на нови, ефективни лекарства, както и технологии за трансплантация на костен мозък, прогнозата се подобри значително. С навременното лечение половината от пациентите могат да получат пълна ремисия. Лекарите постигат най-добри резултати при лечението на остра левкемия при деца под 10 години, сред които до 86% се възстановяват напълно.

Рехабилитацията след курс на лечение е насочена предимно към намаляване на риска от усложнения, борба с възможните странични ефекти от химиотерапията, предотвратяване на рецидиви и възстановяване на функциите на имунната система.

Лечението на всички форми на левкемия е една от специализациите на Анадолу Медицински Център. Нейните лекари използват най-съвременни медикаменти, имунотерапия и генетична терапия. Освен това от 2010 г. към болницата работи специализиран център за детски трансплантация на костен мозък.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg