Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Диагностика и лечение на рак на ларинкса

Диагностика и лечение на рак на ларинкса

С предишната статията Ви запознахме със симптомите и причините за рак на ларинкса

Как се диагностицира рак на ларинкса?

В ранните етапи, ракът на ларинкса може да не прояви симптоми или те да са  леки. Ето защо ранното диагностициране е много важно. Диагностиката на рак на ларинкса включва следните стъпки: 

 • Диагностицирането обикновено се извършва от оториноларинголог или онколог. Специалистът първо оценява симптомите на пациента и изследва аномалии в ларинкса чрез физически преглед.
 • Кръвни изследвания: За диагностициране на рак на ларинкса могат да се направят различни кръвни изследвания. Такива се правят и за да се проследи хода на рака и да се оцени отговора на лечението.
 • Образни изследвания: Може да се направи компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, за да се оценят размерите на рака и степента на разпространение. Може да се извърши ПЕТ сканиране, за да се види дали ракът се е разпространил в други части на тялото. Всеки тест има различни характеристики и предимства. Специализираните лекари могат да използват повече от един метод, като се съобразяват със състоянието на пациента. По този начин те могат да определят правилната диагноза и лечение.
 • Ларингоскопия: При този метод през устата или носа се вкарва тънък ендоскоп в ларинкса. Така специалистът може да разгледа подробно структурите в ларинкса. Процедурата се извършва под местна анестезия.
 • Биопсия: Това включва отстраняване и изследване на подозрителни тъкани. Тази процедура е важна за установяване на наличието и вида на рака.

Стадии на рак на ларинкса

Чрез процес, наречен стадиране, се определя докъде се е разпространил ракa. Стадиите от нулев до пети се определят от размера на тумора, степента на разпространение и възможностите за лечение. Стадиите на рака на ларинкса са следните: 

 • Стадий 0: В този стадий, наричан още карцином in situ, ракът се намира на повърхността на клетките. Това е стадий, при който ракът е напълно лечим. 
 • Стадий 1: Това е стадий, при който ракът може да достигне до тъкани дълбоко в ларинкса, но не се е разпространил в съседните лимфни възли. Симптомите често могат да бъдат леки.  
 • Стадий 2: В този стадий туморът може да се разпространи до по-дълбоки слоеве, например под лигавицата и хрущялните тъкани. На този етап е необходимо да се спре разпространението на рака. 
 • Стадий 3: Ракът може да метастазира в съседни тъкани и лимфни възли. Симптомите са по-силно изразени. 
 • Стадий 4: Ракът може да метастазира в тъканите и органите около ларинкса. Симптомите могат да включват хрипове, затруднено преглъщане, загуба на тегло и кашлица с кръв. 

Лечение на рак на ларинкса

Планът за лечение на рак на ларинкса се определя в зависимост от стадия на заболяването. Освен това възможностите за лечение могат да бъдат планирани в зависимост от общото здравословно състояние на пациента. 

Методите за лечение на рак на ларинкса са следните: 

 • Хирургична интервенция: Хирургичното лечение включва отстраняване на раковите тъкани. То може да бъде предпочетено в ранните стадии на рака. Може да се прилага заедно с други методи на лечение, като химиотерапия и лъчетерапия.
 • Лъчетерапия: Това е лечение, при което високоенергийни лъчи убиват раковите клетки. Могат да се появят временни симптоми като умора, гадене и повръщане. Лъчетерапията може да се използва в подкрепа на хирургичното лечение или като алтернатива на операцията.
 • Химиотерапия: Методът се прилага с цел да се унищожат раковите клетки, да се намали размера на тумора или да се предотврати разпространението му. Може да се използва и за облекчаване на симптомите на хората в стадий 4. Възможно е да се появят симптоми като косопад, гадене, повръщане, умора и загуба на апетит.
 • Медикаментозно лечение: С лекарствената терапия могат да се насочат различни молекулярни цели в раковите клетки, за да се намалят страничните ефекти на други лечения и да се предотврати разпространението на раковите клетки.
 • Имунотерапия: Този метод на лечение може да спомогне за укрепване на имунната система и да ѝ помогне да разпознае и унищожи раковите клетки.

Планът за лечение може да е различен за всеки пациент. Важно е да се провеждат редовни прегледи и изследвания, за да се оцени напредъка на лечението. Анадолу Медиицнски Център разполага с мултидисциплинарен екип от специалисти и съвременно оборудване за ранна диагностика и лечение на рак на ларинкса.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg