Продължете към съдържанието
Начало » Статии » С диабет се живее, трябва да знаем как

С диабет се живее, трябва да знаем как

Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. Представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Като основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не.

По данни на Международната диабетна федерация над 370 млн. души живеят с диабет. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн. Това означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет.

Д-р Ердем Тюремен и д-р Айше Серап Ялин, специалисти по ендокринология и метаболизъм в Анадолу Медицински Център. Те информират, че откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

В началото диабетът се развива скрито и коварно

Това е от голямо значение за групите с рисков фактор. Тези:

  • в чиито семейства има диабетно болни;
  • хората с наднормено тегло;
  • с високо кръвно налягане;
  • със сърдечни заболявания;
  • с проблеми с холестерола;

Всички те излизат напред като едни от най-рисковите групи. Д-р Тюремен информира, че приложението на скрининг тестове върху тези рискови групи осигурява ранното откриване и диагностика. „Периодът, в който рискът от диабет се увеличава, определяме като предиабет. Този период е особено важен, защото стъпки като приемане на лекарства, промяна в начина на живот и спазване на диета, могат да предотвратят възможен диабет“.

Чувството на глад след хранене, прекомерното ожадняване, внезапната загуба на тегло са основания за повишаване на кръвната захар. Д-р Тюремен успокоява, че няма място за тревога, ако резултатът от измерването на кръвната захар е в норма, теглото на пациента е в норма, както и резултатите от физическия преглед са добри. Но подчертава, че при определени случаи трябва да се направят тестове. Скрининг тестове трябва да се направят, ако индексът на телесна маса е над 30, ако в семейството е наличен диабет, при хиперлипидемия, при високо кръвно налягане, ако има история на сърдечно заболяване. Д-р Тюремен прави следното уточнение – стойностите на захарта на гладно могат да са нормални, но без тест за обременяване с глюкоза, не може да се разбере дали е налице или не предиабетно състояние и съответно колко близо човек е до диабет.

Отправете предизвикателство чрез спортуване и здравословно хранене

В предиабетното състояние може да се наложи употреба на лекарства, забавящи диабета. Д-р Тюремен препоръчва на пациентите, преди да започнат приемането на лекарства, да регулират храненето си и да се движат повече. „Започнете да правите упражнения леко и бавно като постепенно увеличавате темпото. Правете разходки 3-5 пъти седмично. Ако имате проблеми с краката, изберете спорт, който натоварва по-малко“.

„Ако болният прилага препоръките и ако осигури контрол върху определени килограми, дългосрочно, няма да има нужда от лекарства. Важно е в предиабетния период да се осигури контрол върху теглото, както и кръвната захар да се държи на едно определено ниво“.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg