Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Ранна диагностика на болестта на Алцхаймер

Ранна диагностика на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване, което може да се прояви и развива неопределено дълго време. Причинителят все още не е напълно изолиран. Един от белезите на заболяването е натрупването на характерна плака в мозъка на пациентите. Патологични агенти, наречени бета амилоиди, започват да се натрупват в мозъка около 20 години преди да се появят проблемите с амнезията и с времето причиняват необратими увреждания в мозъчната тъкан. Ето защо ранното диагностициране на болестта на Алцхаймер не е лесно, но е критично важно за своевременно прилагане на терапии, които биха могли да забавят прогресията.

Новият метод за образна диагностика - ОАВ ЯМР

Този метод се прилага в Анадолу Медицински Център, като допринася съществено за ранната диагностика.

Този метод е различен от традиционното ЯМР изследване. Той показва изменения, които са се развили в мозъка на по-ранен етап, още преди загубата на памет. По време на процедурата в организма не се инжектират контрастни вещества. Конвенционалното ЯМР изследване показва:

 • тумори в мозъка;
 • кървене;
 • съдови обструкции;
 • свиване на мозъка.

При лица с амнезия свиването на мозъка говори за късна фаза и трайни изменения. Чрез ОАВ ЯМР е възможно да се идентифицират определени симптоми, настъпващи на етап минимални когнитивни нарушения при пациенти. Те нямат загуба на памет в такава степен, че да им бъде поставена диагноза болест на Алцхаймер. Ако даден пациент има амнезия, защото е депресиран или разстроен, при тази секвенция няма да се регистрират промени. Ето защо може да се каже, че с новия метод е възможно да се установи дали амнезията е сериозна и дали се очаква да прогресира.

Болестта на Алцхаймер протича в няколко фази или стадия, които имат характерни прояви и симптоматика, но загубата на паметта е прогресивна. Както всеки човек е напълно уникален, така протича и заболяването – всеки преминава през определена фаза за различно време. Как ще протече заболяването при даден човек зависи много от лични субективни фактори като:

 • възраст;
 • наличие или отсъствие на други болести;
 • нивото на грижите и подкрепата, които получава.

На този етап медицината все още няма открит механизъм, по който да спре разрушителните процеси, които настъпват в мозъка в следствие болестта на Алцхаймер.

Целта на лечението е редуциране на симптомите, забавяне прогресията и предпазване от по-нататъшна вреда при вече започнал процес.

Съществуват медикаменти, които спомагат за по-бавното развитие на болестта и симптомите чрез регулиране на невротрансмитерите. Лечението може да се провежда в комбинация с други медикаменти и води до значимо подобрение в когнитивните функции, глобалното функциониране и ежедневните дейности на болните. Посредством модерните диагностични методи върху лица с категорична диагноза „Алцхаймер“ се изследват определени терапевтични агенти, които да доведат до окончателно излекуване, но никъде по света не е открито правилното лечение.Добрата новина е, че според специалистите това е само въпрос на време.

Център за лечение на дегенеративни заболявания в отделението по Неврология на Анадолу Медицински Център е специализиран в областта на заболяванията на централната нервна система. Той предлага диагностициране, лечение, проследяване и образоване на близките по проблемите на :

 • болестта на Алцхаймер;
 • болестта на Паркинсон;
 • деменции;
 • амнезиии и др.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg