Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Лечение на рак с лутеций

Лечение на рак с лутеций

Георги Иванов от Пловдив изказва своите големи благодарности към д-р Синан и д-р Кезбан Бербероглу и целия екип на болницата. Георги се свърза с нас за безплатно второ медицинско мнение за лечение на рак на простатата. Заедно с международния отдел съдействахме за неговото пътуване и настаняване в Анадолу Медицински Център. След обсъждане на случая в тумор-борд комисия, мултидисциплинарен екип от лекари съгласува неговия план за лечение. Георги премина курс от шест химиотерапии и радионуклидно лечение с лутеций 177.

Вижте видео интервю с Георги Иванов

Лечение на рак с Лутеций – PSMA

Доц. д-р Кезбан Бербероглу, специалист по нуклеарна медицина в Анадолу Медицински Център, разяснява радионуклидното лечение на рак с лутеций 177. Радионуклидно лечение е метод, при който се прилагат слабо радиоактивни материали с бърз разпад за целево лечение на рак на простатата.

Лечението с лутеций – PSMA (177Lu-PSMA) е все по-често използвана терапия при пациенти с напреднал стадий на рак на простатата. Целта е ограничаване прогресията на заболяването и  успокояване на симптомите на напредналото заболяване като обща костна болка и умора. Радиацията, използвана при това лечение, е предназначена за унищожаване на раковите клетки. Инжектирано в тялото, PSMA се движи към тумора и се насочва към раковите клетки. Тъй като PSMA се придържа директно към раковите клетки, не предизвиква странични ефекти като химиотерапията. Резултатите от проследяващите изследванията с дозиметър позволяват да се приложат персонализираните стратегии за лечение.

Най-добрата страна на това лечение е фактът, че радиоактивният материал се насочва само към туморната клетка и я унищожава, а увреждането на околните тъкани и органи е минимално. Може да се каже, че радионуклидното лечение е интелигентна и целенасочена терапия. Радионуклидното лечение няма странични ефекти и осигурява комфортно лечение особено за пациентите в напреднала възраст. Пациентът, получил радиация се изписва още същия или на следващия ден след лечението, като не разпространява значителна радиация около себе си.

Повече за радионуклидните терапии за лечение на рак можете да прочетете тук.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg