Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Сестрата продължава грижите след химиотерапия

Сестрата продължава грижите след химиотерапия

От момента, в който даде нов живот, през всички етапи от развитието на човека до последния му дъх, медицинската сестра е неотлъчно до своя пациент. Тя има ключова роля в болничните заведения и е отговорна за благосъстоянието, сигурността и възстановяването на пациентите. Медицинската сестра работи във всички направления на медицината – полага неимуверни усилия, работния й ден край няма, но прави всичко възможно пациентът да се чувства добре и да не му липсва нищо.

Всяка година, на 12 май, медицинските сестри по света честват своя професионален празник. Отбелязва се от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Датата е определена спрямо рождената дата на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл – основателката на модерното сестринство, която създава и разработва първата система за подготовка на сестри във Великобритания.

Международния ден на медицинските сестри ще празнуват и сестрите от Анадолу Медицински Център.

Многопрофилна болница, в която успешно се прилагат програми в областта на онкологията, общата хирургия, кардиологията, неврохирургията, химиотерапия и др. Дори и след като напусне Центърът, пациентът продължава да бъде проследяван. В програмата „Наблюдение на пациенти на химиотерапия извън болницата“ през определен период от време сестрата следи неговото състояние. Целта е да се  подпомогне начина на живот като се сведат до минимум страничните ефекти от лечението.

„Тази практика е прецедент в световен мащаб и за първи път се прилага при нас. Приложението има положителен ефект върху пациентите и увеличава успеха на лечението“, казва д-р Неждет Юскент, онколог.

В рамките на програмата за проследяване състоянието на пациента се предоставя информация

Както за страничните ефекти от химиотерапия, така и за възможните оплаквания, които биха могли да се проявят от самото раковото заболяване. „Подкрепата на медицинската сестра е абсолютно задължителна. Те са изпълнителите на тази програма, защото те най-често осъществяват личен контакт с пациентите. Затова сестрата продължава да се грижи за пациента и в домашни условия“, допълва д-р Юскент.

Програмата започва в болничното заведение с обучението на пациента след неговото съгласие да се включи, казва Айтюл Юнтем, старша медицинска сестра. След като се върне у дома, периодично и съобразно лечебния план, ние провеждаме телефонни разговори с пациента. Също така, ако пациентът има някакви оплаквания, може да се свърже с нас по всяко време. Когато провеждаме разговорите, задаваме въпроси по предварително подготвен формуляр. Въпросите не са единствено от рода на „Добре ли се чувствате? Имате ли някакви оплаквания“? Ние задаваме уточнени целеви въпроси като „Имате ли гадене?, Колко често? Повръщате ли? Колко често? Хълцате ли? Имате ли болки? Къде? Пиете ли вода?“ В случай и на най-малки оплаквания, реагираме незабавно. Целта ни е да подпомогнем начина на живот на пациента и ако има проблем, в най-кратък срок да го отстраним. Когато проблемът не може да бъде разрешен в телефонен разговор с помощта на лекуващия лекар, веднага приемаме пациента в спешното отделение на болницата. Не чакаме пациентът да дойде при нас с оплаквания от гадене и повръщане, а му осигуряваме лечение още при първите симптоми. След подобряване на общото му състояние, той се изписва и се връща отново у дома„.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg