Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Успешни операции при тумор на костите

Успешни операции при тумор на костите

Постоянната болка в костите е най-важния белег за тумор на костите. Обикновено тя се възприема като непрекъснат дискомфорт с нисък интензитет, т.нар. „тъпа” болка. Болка има дори когато пациентът си почива, а най-силна е през нощта.

Проф. Каан Ерлер, специалист ортопед и травматолог в Анадолу Медицински Център казва, че в повечето случаи причината за тумор на костите е неизвестна, и понякога – генетична. Туморът отслабва костта, а резултатът е патологична фрактура. Ако не се вземат мерки, бързо развиващите се тумори се придвижват към други тъкани и причиняват метастази.

Проф. Ерлер отговаря на въпроси, свързани с диагностицирането и лечението на този вид тумори.

Кой са най-често срещаните злокачествени тумори на костите?

  • Множествен миелом – най-често срещан вид заболяване. Това е злокачествен рак на костния мозък. Всяка година 20 души на милион заболяват. Наблюдава се при хора между 50 и 70 години.
  • Остосарком – второто най-често срещано заболяване. Засяга областта на коляното, по-рядко областта на рамото или бедрото. Причинява смърт при 2,3 души на милион годишно. Най-често се среща при юношите.
  • Сарком на Юинг – появява се най-често в горните или долни крайници, бедрената кост или гърдите. Засяга лицата на възраст между 5 и 20 години.
  • Хондросарком – Образува маси в областта на бедрото, бедрената кост и рамото. Засяга лицата на възраст 40-70 години.

Разполагате ли със статистика за заболеваемостта?

Разполагаме с информация за САЩ. Злокачествените тумори на костите се срещат в 2500 случая годишно, а доброкачествените – при 200 000 – 300 000. Метастази в костите се срещат в 250 000 – 300 000 случая годишно. Няма разлика между половете.

Какво е характерно при тези тумори?

Налице е болка. Обикновено тя се възприема като непрекъснат дискомфорт с нисък интензитет, т.нар. „тъпа” болка. Травма не би могла да е причина, но болката се увеличава след травма. Болката има дори когато пациентът си почива, а най-силна е през нощта. Някои тумори причиняват треска и нощно изпотяване.
Ако изпитвате болка, дори когато си почивате, и ако мислите, че имате тумор в костите, срещнете се с лекаря си веднага. Ортопедичните онколози ще ви помогнат във всяка ситуация.

Как се поставя диагноза?

Първо лекарите проверяват медицинската история на пациента. След това се прави X-ray на пациента. Различните видове тумор на костите дават различни изображения на X-ray. Някои показват излишна калцификация, а други – резорбация на костите. Понякога могат да се наблюдават едновременно и двата случая. Някои тумори могат да бъдат видени на X-ray, но с цел определяне вида на тумора, се прилагат и други методи като томография, MRI, сцинтиграфия, PET скенер и томография.

Използваме томография, за да видим в детайли костите, MRI – за да се види удължаването на тумора и на какво разстояние се е разпространил. Сцинтиграфията дава информация за биологичната активност на тумора и дали има метастази. Освен изображенията са необходими изследвания на пълна кръвна картина и проба от урина. Друг тест е биопсията с игла, а може и открита биопсия.

Какви са хирургичните методи на лечение?

Преди много години се е правела ампутация на крайниците, за да се премахне рака. Но сега има хирургически подход, с който се предпазват крайниците. Хирургическото лечение може да се приложи чрез преместване фокуса на тумора, или чрез премахване на него и по-тясна или широка здрава тъкан около него. Целта е да се подсигури функционирането на крайниците след онкологичната терапия.

Развитието на реконструктивната хирургия помага за това. В заздравителния процес се използват протези, костни присадки от други части от скелета. Често се използват и методите на биологична реконструкция. Но има случаи, в които туморите се появят отново, въпреки че са били изрязани.

Има ли други методи на лечение?

Някои видове тумори са чувствителни към лъчетерапия. Такава може да се направи самостоятелно или да се приложи заедно с други методи. Химиотерапията е вариант в зависимост от биологичното поведение на заболяването. Може да се прилага преди и след операцията.

Какво е лечението на доброкачествените тумори на костите?

Най-често срещаните доброкачествени тумори на костите са неосифициращ фибром, киста на костта, остеохондрома, голям клетъчен тумор, енхондрома и фибурална дисплазия. Големият клетъчен тумор е основният вид доброкачествен тумор, които може да бъде агресивен. В някои случаи остеохондромът, който се намира в много зони, може да се превърне в рак.
За лечението на доброкачествените тумори са важни видът им и възрастта на пациента. В някои случаи болката отшумява чрез употребата на лекарства. При други, особено при децата, тя може да изчезне внезапно с времето. За съжаление някои доброкачествени тумори могат да се превърнат в злокачествени и да причинят метастази.

Видеоматериали свързани с дейността на Анадолу Медицински Център можете да гледате ТУК.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg