Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Повишена тревожност

Повишена тревожност

Всички се притесняваме и се плашим от време на време. Но хората с повишена тревожност може да се почувстват погълнати от страхове за неща, които могат да изглеждат ирационални за другите. Може да е трудно да се свържем с тези проблеми, и в резултат на това много хора не знаят как да помогнат на някой с тревожност. „Хората често отхвърлят хората, изпитващи тревожност“, казва д-р Макгуайър, психолог от Johns Hopkins Medicine. „При други медицински заболявания може да видите физически симптоми. Но при безпокойство не е задължително да виждате какво занимава човека. Затова е важно да бъдете чувствителни към това, през което преминава човекът с безпокойство, дори и да няма смисъл за вас. „

Трудно е да гледате как любим човек изпитва паник атаки и се сблъсква с безпокойство всеки ден. Има неща, които можете да направите, за да помогнете. Започва с разпознаване на признаците на прекомерно притеснение и разбиране на най-добрите начини да подкрепите любимия човек.

Научете се да разпознавате признаците на безпокойство

Тревожното разстройство е най-честия проблем на психичното здраве в съвременното общество. Симптомите варират от човек на човек, но могат да бъдат разделени на три категории:

 • Физически симптоми – Някои от физическите симптоми, които вашият любим човек може да съобщи за чувство, включват:
  • замаяност;
  • изпотяване;
  • гадене;
  • нервност;
  • задух;
  • диария;
  • лесна умора
 • Тревожни мисли – Хората с висока тревожност често имат мисловни модели като:
  • вярват, че ще се случи най-лошото;
  • постоянно се притесняват;
  • мислят за всичко или за нищ;
  • прекомерно генерализират (правят общи предположения въз основа на едно събитие);
  • имат тревожно поведение.
 • Общо тревожно поведение:
  • избягва предизвикващи страх ситуации или събития;
  • раздразнителност и безсилие в такива ситуации;
  • търси успокоение;
  • гадае,;
  • натрапчиви действия (като миене на ръце отново и отново);

Какво НЕ трябва да правите:

Не се намесвайте – Нормално е да искате да помогнете на любимия човек да избегне болезнени ситуации, като се намесите, за да премахнете причината за безпокойство. „На пръв поглед това изглежда разумно“, казва д-р Макгуайър. „Но безпокойството обикновено не отшумява. С течение на времето, ако хората непрекъснато избягват да се сблъскват с трудни ситуации, тревожността нараства и специалните искания за настаняване се увеличават.“ Ако продължите да променяте поведението си или средата си, за да облекчите безпокойството на любимия човек, това може неволно да даде възможност на тревожността да продължи и да расте. Избягването на трудни ситуации не дава на любимия човек възможност да преодолее страховете и да се научи как да овладява тревожността. Вместо това прави света им по-малък, тъй като това, което са в състояние да правят, става все по-ограничено от нарастващата им тревожност.

Не насилвайте – От друга страна, също не е добре да принуждавате човек да прави нещо, от което се плаши. „Опитът да натиснете някой, който не е готов, може да навреди на връзката ви“, предупреждава д-р Макгуайър. Научаването как да се преодолява дълбоката тревожност е работа в партньорство с професионален терапевт. Това сваля тежестта от вас. Терапевтът помага на любимия ви човек да се справи със страховете си стъпка по стъпка.

Какво да правите:

Отговорите, основани на любовта и приемането, и желанието да видите любимия човек да се подобрява, са крайъгълните камъни да помогнете на някой с безпокойство. Ето няколко подхода:

Бъдете отзивчиви – Много различни неща могат да направят хората тревожни. Коментар като „Не мога да повярвам, че се разстройваш заради такова малко нещо“ омаловажава опита на човек. Вместо това попитайте любимия човек как да му помогнете по време на предизвикващите тревожност моменти. „Това, което кара един човек да се страхува, може да не е голяма работа за някой друг“, казва Макгуайър. „Тяхното безпокойство не трябва да има смисъл за вас – важно е да разберете, че това, което човек изпитва, е истинско и изисква чувствителност.“

Експресна загриженост – „Трудно е да видиш любим човек с паник атака“, казва Макгуайър. „Но в този момент няма какво да направите, за да съкратите продължителността или да намалите значително интензивността на паническата атака. Когато започнете да забелязвате, че любимия ви човек се оттегля от дейности, на които се е радвал, можете да започнете разговор за това на какво се дължат тези промени в поведението му. В зависимост от това как протича разговора, може да попитате дали смята, че има нужда от помощ или подкрепа, за да се справи с тревожността си.

Кога да потърсите помощ – Ако тревожността на любимия човек започне да възпрепятства способността му да се наслаждава на живота, да общува в училище, да работи или да общува с приятели или ако това създава проблеми вкъщи, тогава е време да потърсите професионална помощ. Насърчете любим човек да си уговори среща със специалист по психично здраве. „Ако отказва, му кажете, че това е само една среща“, казва Макгуайър. „Това не означава, че трябва да се ангажира с лечение или да работи с този конкретен терапевт. Това е наистина само първоначален скрининг за вашето психическо и емоционално здраве. „

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg