Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Хематология и трансплантация на костен мозък

Хематология и трансплантация на костен мозък

В отделението по хематологияАнадолу Медицински център предоставя диагностика и лечение на заболявания като анемия, кръвоизливи и тромбоза. Имаме значителни успехи при диагностика и надеждно лечение на хематологични видове рак като левкемия, лимфома и миелома. Отделението работи съвместно с интернисти, онколози и други специалисти, за лечение на заболявания, които изискват специални познания и опит в областта на хематологията. Към отделението е обособен център за трансплантация на костен мозък.

Отделението предлага висококвалифицирано медицинско обслужване от професионалисти, специализирани в съответните дисциплини и терапии, част от които са специализирали в престижния Johns Hopkins Medicine в САЩ.

Медицинският център за трансплантация на костен мозък

Той включва извънболнична клиника за трансплантация на костен мозък, отделение за пациенти, HLA-лаборатория, лаборатория за хемипареза, лаборатория за криосъхранение и вземане на стволови клетки. Осъщестява се диагностика и наблюдение на раковото образувание на молекулярно ниво, като благодарение на методите – поточна цитометрия и PCR (полимеразна реакция) се способства за неговото по-ефикасно лечение. Изследвайки молекулярния рисков профил на пациента, специалистите ни са в състояние да изберат най-подходящото лечение за всеки отделен случай.

Медицинският център за трансплантация на костен мозък разположение

Той е разположена на два етажа и разполага с 22 легла, като има специална разделителна секция във входа на всяка отделна стая. Всички служители от персонала и близките на пациента преминават първо през тази специална зона, като тя служи за дезинфекция с цел да не се допусне пренасяне и внасяне на инфекции отвън. Тази система минимализира значително риска от контакт на пациента с инфекции.
Просторните стаи, напълно оборудвани с НЕРА филтри, предоставят на пациентите възможно най-добрия физически и емоционален комфорт. Създадени са условия пациентите да се разхождат извън болничните стаи и коридорите. Проектирани по специална технология, отговаряща на съвременните световни стандарти, болничните легла са ортопедични и комфортни, стаите са оборудвани, освен с музикална система, с кабелна телевизия и безжичен интернет.

При първото посещение от пациентите се очаква да предоставят и своята налична медицинска документация като епикризи, лабораторни изследвания, резултати от образни изследвания и доклади от патологичните анализи. Следващият етап включва подробна информация относно развитие на заболяването, последван от щателен физически преглед. Окончателно решение за трансплантацията се дава от нашите експерти след внимателна преценка на информацията, получена от интердисциплинарния екип от лекари (онколог, радиоонколог, хематолог, психотерапевт, диетолог и съответния хирург).

Процесът на трансплантация обхваща времето от вземане на решение за костно-мозъчна трансплантация, подготовката на пациента преди трансплантация, проследяване на периода на хоспитализация и продължава след изписването в дългосрочен план.

Болести, които се лекуват с трансплантация на костен мозък:

 • остра миелобластна левкемия,
 • остра лимфобластна левкемия,
 • неходжкинов лимфом,
 • Ходжкинов лимфом,
 • множествен миелом,
 • миелодиспластичен синдром,
 • хронична миелоцитна левкемия,
 • хронична лимфоцитна левкемия,
 • апластична анемия,
 • пароксизмална нощна хемоглобинурия,
 • първична амилоидоза,
 • солидни тумори: рак на тестисите, рак на яйчниците,
 • наследствени заболявания: хемоглобинопатии.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg