Продължете към съдържанието
Начало » Статии » С рак в пандемия

С рак в пандемия

В продължение на темата за адаптирането на живота на пациентите с рак в пандемия, потърсихме мнението на д-р Йешим Йълдъръм, онколог в Анадолу Медицински Център:

Трябва ли пациентите с рак да бъдат ваксинирани срещу грип и пневмония?

На първо място, грипната ваксина не е ефективна за пациенти, които вече използват химиотерапия, лъчетерапия, интелигентни лекарства, имунотерапия или стероиди за дълго време, тъй като имунната система не може да предизвика достатъчен отговор на антитела. За да може ваксината да предизвика адекватен защитен отговор, се препоръчва да завършите лечението или да поддържате интервал от 2-3 седмици между лечението и ваксинацията. Най-доброто време за ваксиниране е от края на септември до средата на ноември.

Важен момент, който трябва да запомните: грипната ваксина не предпазва от коронавирус. Ваксините срещу пневмония са разделени на 2 вида пневмококови ваксини. Те се прилагат на пациенти с остра или хронична левкемия или на пациенти, претърпели спленектомия (отстраняване на далака). Препоръчва се и за хора над 65 години, болни от рак и други хронични заболявания. Ваксинациите могат да се извършват по всяко време на годината. За пациенти, които в момента са на лечение, времето на ваксинациите трябва да бъде определено от съответния лекар. Обикновено ваксините нямат тежки странични ефекти. Могат да се появят лека температура, мускулни болки и болка на мястото на инжектиране.

Каква диета да спазват пациенти с рак по време на пандемия?

Правилното хранене е много важен елемент както за здравословния начин на живот, така и за възстановяване от болести. Можете да получите информация от много уебсайтове, че „специална диета“ може да излекува рака и да предотврати повторното му появяване. Всъщност няма подкрепящи научни изследвания, които да показват, че определен план за хранене може да излекува рака. Както във всеки етап от живота, магическата формула е балансирано хранене. Важно е да ограничите приема на сол, захар и кофеин. Същевременно да наблегнете на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, чисто месо.

Храните, които играят важна роля в борбата с болестите и инфекциите, трябва да бъдат включени в балансирана диета. Например храни, съдържащи витамин С (портокал, зелени чушки, домати, броколи) помагат за увеличаване на производството на антитела. Яденето на сушени плодове, богати на витамин Е, е добър източник на антиоксиданти. Яйца, мляко, кисело мляко, съдържащи чист протеин или боб, зелени и оранжеви зеленчуци и плодове, съдържащи витамин А, спанак, месо, морски дарове, съдържащи цинк, трябва да присъстват на нашата маса.

Как онкоболните да организират социалния си живот по време на пандемия?

Много важна промяна в начина на живот, на която ни учи пандемията, е способността да се справяме със социалната изолация. Значителното намаляне на физическите контакти, за да се предпазим от инфекция, е сериозен източник на стрес и безпокойство за много хора. За да се справим с тази ситуация, можем да провеждаме видео разговори, да организираме видео групи. Благодарение на лесния онлайн достъп може да участвате в много дейности като спорт у дома, йога, медитация, дихателни упражнения. Също така занимания като хоби, слушане на аудио книги, онлайн изложби, работилници и др. Може да се възползвате от открити площи и гори, колкото е възможно по-далеч от тълпата. Разнообразието ще намали стреса, ще защити и насърчи психическото и физическото здраве, ще повиши енергийните нива и щастието.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg