Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Стома при рак на дебелото черво

Стома при рак на дебелото черво

Каква е историята на стомията?

Стомията се използва успешно като животоспасяващ метод, особено при лечение на рак на дебелото черво в медицината вече един век.

По време на Първата световна война американски генерал открива “стомата“. Стомата представлява изкуствен отвор, създаден по хирургичен път, разположен върху коремната стена или други зони на тялото. Създаването на стома се налага, когато част от червата са засегнати от процес, нарушаващ физиологичния път на дефекация. Благодарение на стомата, отпадъците се извеждат от тялото, преди да попаднат върху наранените места в долната част на червата и се предотвратява отравянето на пациента.

Какви видове стомии има?

Колостомията е най-често срещаната в практиката стома. Създава се изкуствен отвор на коремната стена, през който се извежда част от дебелото черво, през която чревното съдържимо се излива в торбичка. Най-често това се налага при процеси обхващащи крайните отдели на дебелото черво и в тези случаи стомата е постоянна. При лечение на някои заболявания може да бъде създадена временна колостома, при която след известен период, отново по оперативен път се възстановява физиологичния път на чревното съдържимо.

При илеостомия изкуствено се създава отвор на коремната стена, през който се извежда тънкото черво в зоната на илеума и се формира стома на повърхността на коремната стена. Чревното съдържимо напуска тялото през този отвор и се отделя в специална торбичка, прилепена към коремната стена. Илеостомията също може да бъде временна, когато се очаква възстанояване на дебелото черво или постоянна, когато е отстранено цялото дебело черво.

Нов метод на тръбна илеостомия

Нов метод на тръбна илеостомия е разработен от специалиста по обща хирургия и колоректална хирургия в Анадолу Медицински Център доц. д-р. Вафи Аталай. Разработката на метода е публикувана в международното научно списание за хирургия Colorectal Disease (Колоректална болест).

Методът осигурява комфорт на пациента в периода на възстановяване след операция при рак на дебелото черво. Прилага се успешно при много пациенти и може да се използва на всяка възраст. Операцията по новия метод отнема само 10 минути и не се налага втора операция. Методът може да се използва във всяка хирургия, където ще се използва временна торбичка. Тръбата се отстранява след две седмици без втора операция и мястото заздравява за 2-3 дни. Удобствата за пациента включват свободни движения на пациента в седнало и легнало положениее, но най-вече да се прибере у дома без торбичка.

Повече за методът можете да прочетете тук.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg