Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Стадии и лечение на ректален рак

Стадии и лечение на ректален рак

Какви са стадиите на развитие на ректален рак?

Първият стадий на ректален рак се нарича „Стадий 0“. На този стадий раковите клетки се намират само във вътрешния слой на ректалната стена.

Стадий 1 е стадият на ректален рак, в който тези ракови клетки са започнали да растат от вътрешната страна на ректалната стена навън.

В ректален рак стадий 2, могат да бъдат открити ракови клетки, които са прогресирали до стената на тази структура или до външния мускулен слой. В началото на стадия прогресията все още не е достигнала до лимфната система или не е в интраабдоминалната област. Този стадий се определя като стадий 2А. След като се установи, че са засегнати и интраабдоминалните структури, стадият се нарича стадий 2Б.

При стадий 3 на ректален рак раковите клетки са прогресирали до най-външната част на стената на тази структура и са засегнали няколко околни лимфни възли. Този стадий също е разделен на подгрупи. Етапите, определени като стадии 3A, 3Б и 3В, се диференцират според това колко различни лимфни тъкани са засегнати от заболяването.

Стадий 4 на ректален рак е последният стадий на това заболяване. Това означава, че болестта вече се е разпространила в различни други отдалечени органи като черния дроб или белите дробове.

Какво лечение на ректален рак се прилага?

За лечение на ректален рак се използват различни подходи заедно. При подходящи пациенти хирурзите извършват отстраняване на раковата тъкан и се стремят да изчистят всички останали ракови клетки чрез методи като химиотерапия или лъчетерапия. Кой от тези подходи ще бъде предпочетен зависи от състоянието на пациента и развитието на заболяването.

В някои случаи наличието на определени аномалии в раковите клетки позволява да се приложи таргетна терапия. Тези лекарства обикновено се използват заедно с химиотерапия и са предпочитани при пациенти в напреднал стадий.

Друг подход на лечение на ректален рак е имунотерапия. Тя има за цел да подпомогне борбата на имунната система на пациента срещу рака. Някои ракови клетки могат да се скрият от клетките на имунната система с помощта на различни протеини, които синтезират. С имунотерапията клетките, отговорни за поддържането на имунитета, могат по-лесно да открият раковите клетки и да осигурят тяхното елиминиране.

Ранната диагностика и ранното лечение са много важни за често срещаните видове рак. Ако откриете симптоми на ректален рак, е препоръчително да се обърнете към здравни институции с опитни специалисти и модерно оборудване.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg