Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Роботизирана хирургия при рак

Роботизирана хирургия при рак

Роботизирана хирургия при рак е ефективен метод за лечение. Същото време всяка оперативна дейност (даже най-малкия разрез) предизвиква нова щета в организма. Минимално инвазивната хирургия цели намаляване на тези щети до минимум. Повратна точка в хирургията е развитието на високите технологии и приложението на роботите в медицината. Роботизираната хирургия е нова стъпка на минимално инвазивната хирургия. Тя осигурява важни удобства както за пациента, така и за хирурзите. 

С какво се отличава роботизирана хирургия при рак?

Реализирането на хирургични операции на места, до които не може да се достига с отворена хирургия, лапароскопия или торакоскопия. Това е едно от важните предимства на този метод. Роботизираната хирургия дава възможност за по-сигурна и комфортна хирургична работа. Тя предоставя триизмерно изображение с висока резолюция и повече способност за манипулиране с хирургичните инструменти.

Роботът осигурява възможност на хирурга да вижда образувания, които не са видими с нормално око като дава до 12 пъти увеличено изображение на оперираното поле.  Роботичните лостове позволяват да се осъществяват седем свободни движения и две главни ротационни завъртания. Системата филтрува треперенията на ръцете, които са по-високи от 6 Hz. Ако хирурга придвижи ръката си с 5 см, краят на роботичния лост се придвижва само с 1 см. В сравнение с човешката възможност да извършва 180 градусови движения, всеки лост на робота да Винчи извършва 540 градусови движения. Това осигурява повече маневреност на хирурга. По този начин се дава възможност за извършване на по-чувствителни и по-сложни действия с необходимата прецизност.

Как се използува роботът „да Винчи“ в онкологичната хирургия?

Роботизираната хирургична система да Винчи често се предпочита в онкологичната хирургия и при трансплантацията на органи. Особено при отстраняването на тумори от места, които са недостъпни и не позволяват манипулиране с ръце или с обикновени уреди.

Благодарение на триизмерното изображение с висока разделителна способност и с помощта на лостовете, чрез които се създава възможност за много гъвкави движения. Така хирургът лесно достига до органите и лимфните възли, които трябва да се отстранят и без да наврежда на нервите, кръвоносните съдове и другите органи, намиращи се в близост, извършва операцията. По този начин се постига високо доминиращо влияние както върху раковата тъкан, която трябва да се отстрани, така и върху органите, които трябва да се пазят. Благодарение на тази технология се постигат дългосрочни резултати и се осигурява комфортен живот на пациента.  Понеже се процедира през много малък разрез кървенето и болките са ограничени. Също така престоя в болницата е намален. Всичко това спомага за по-бързо възстановяване след операция и за връщане на пациента към нормалния живот.

За успешната работа с робота „да Винчи“ са необходими специални анатомични знания, обучението на хирурга и привикване с уреда, защото опитността на хирурга е от най-голямо значение.  

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg