Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване, което може да се прояви и развива неопределено дълго време. Причинителят все още не е напълно изолиран, но един от белезите на заболяването е натрупването на характерна плака в мозъка на пациентите. Патологични агенти, наречени бета амилоиди, започват да се натрупват в мозъка около 20 години преди да се появят проблемите с амнезията и с времето причиняват необратими увреждания в мозъчната тъкан. Ето защо ранното диагностициране на болестта на Алцхаймер не е лесно, но е критично важно за своевременно прилагане на терапии, които биха могли да забавят прогресията.

Новият метод за образна диагностика – ОАВ ЯМР, който се прилага в Анадолу Медицински Център, допринася съществено за ранната диагностика. Този метод е различен от традиционното ЯМР изследване и показва изменения, които са се развили в мозъка на по-ранен етап, още преди загубата на памет. По време на процедурата в организма не се инжектират контрастни вещества. Конвенционалното ЯМР изследване показва тумори в мозъка, кървене, съдови обструкции или свиване на мозъка. При лица с амнезия свиването на мозъка говори за късна фаза и трайни изменения. Чрез ОАВ ЯМР е възможно да се идентифицират определени симптоми, настъпващи на етап минимални когнитивни нарушения при пациенти, които нямат загуба на памет в такава степен, че да им бъде поставена диагноза болест на Алцхаймер. Ако даден пациент има амнезия, защото е депресиран или разстроен, при тази секвенция няма да се регистрират промени. Ето защо може да се каже, че с новия метод е възможно да се установи дали амнезията е сериозна и дали се очаква да прогресира.

Болестта на Алцхаймер протича в няколко фази или стадия, които имат характерни прояви и симптоматика, но загубата на паметта е прогресивна. Както всеки човек е напълно уникален, така протича и заболяването – всеки преминава през определена фаза за различно време. Как ще протече заболяването при даден човек зависи много от лични субективни фактори като възраст, наличие или отсъствие на други болести, нивото на грижите и подкрепата, които получава.

На този етап медицината все още няма открит механизъм, по който да спре разрушителните процеси, които настъпват в мозъка в следствие болестта на Алцхаймер. Целта на лечението е редуциране на симптомите, забавяне прогресията и предпазване от по-нататъшна вреда при вече започнал процес. Съществуват медикаменти, които спомагат за по-бавното развитие на болестта и симптомите чрез регулиране на невротрансмитерите. Лечението може да се провежда в комбинация с други медикаменти и води до значимо подобрение в когнитивните функции, глобалното функциониране и ежедневните дейности на болните. Посредством модерните диагностични методи върху лица с категорична диагноза „Алцхаймер“ се изследват определени терапевтични агенти, които да доведат до окончателно излекуване, но никъде по света не е открито правилното лечение. Добрата новина е, че според специалистите това е само въпрос на време.

Център за лечение на дегенеративни заболявания в отделението по Неврология на Анадолу Медицински Център е специализиран в областта на заболяванията на централната нервна система и предлага диагностициране, лечение, проследяване и образоване на близките по проблемите на болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, деменции, амнезиии и др.