Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Лечение на рак на стомаха с Ботокс

Лечение на рак на стомаха с Ботокс

Ботокс (Botox) намира широко приложение в сферата на пластичната хирургия, но може да се използва паралелно с основната терапия и при лечение на рак на стомаха, дори в напреднал стадий.

Ботулиновият токсин (Botox, Dysport) се произвежда от бактерията Clostridium Botulinum. Тя на практика пречи на предаването на сигнала между нерв и мускул, а от там и върху съкращаването на мускула. Превръщайки токсина в лекарство се отварят по-добри възможности за лечение. Днес, този ефект на въздействие се използва при лечението на много заболявания. Почти от 30 години насам Ботокс има много приложения при лечението:

  • при неврологични заболявания, като някои от тях са свързани с моторен дефицит;
  • дистония;
  • лечение на козметични проблеми, особено бръчки;
  • парализа и гърчове, дължащи се на заболявания като множествена склероза;
  • лицеви тикове/спазми;
  • хронични мигрени и някои болезнени състояния от мускулен произход;
  • нарушено изпотяване в някои области  и прекомерно увеличено слюноотделяне;
  • при лечение на някои урологични и стомашно-чревни заболявания.

Изследвания

При изследвания, норвежки учени установяват, че развитието на рака на стомаха се забавя след прилагането на инжекция с ботулинов токсин. Проучването, публикувано в списание Science Translational Medicine, посочва че такива резултати са постигнати върху животни при ранен и при по-късен стадий на рак на стомаха. Специалистът по неврология към Анадолу Медицински Център проф. д-р Яшар Кютюкчю обяснява: Прилагането на Botox в ранния стадий на развитие на рака на стомаха води до блокиране на функцията на нервите, което намалява деленето и размножаването на раковите клетки. По този начин туморът става по-чувствителен към химиотерапията и прогресията му намалява.

Проф. д-р Яшар Кютюкчю смята, че тази новина е обнадеждаваща и ботулиновия токсин в бъдеще може да бъде добър избор за лечение на рак на стомаха, както и за лечение на някои видове рак. Но за гарантирането на резултатите от изследванията трябва да се преминат още много работни фази. Кютюкчю подчертава, че поради ограниченото време на действие на ботулиновия токсин, е необходимо да се изчака с отговорите на въпроси като доколко може да е ефективен ботулиновият токсин при едно прилагане, или на какви интервали от време ще трябва да се прилага.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg