Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Лечение на рак на бъбреците

Лечение на рак на бъбреците

Лечение на рак на бъбреците с проф. Д-р Джемил Уйгур, уролог и директор на Центъра по урологична онкология в Анадолу Медицински Център. Той споделя, че ракът на бъбреците обикновено не проявява симптоми, а редовните прегледи за ранна диагностика са ключови за лечението му.

Как се диагностицира рак на бъбреците?

Ние случайно откриваме рак на бъбреците при пациенти, които се консултират с лекар поради несвързани с него причини . Те могат да бъдат: коремна болка и проблеми, свързани с жлъчния мехур или храносмиланету. За дасе открият се подлагат на ултразвук, томография или ЯМР. Ракът на бъбреците може да се излекува напълно, когато туморът е малък. Следователно, редовните прегледи ни позволяват да открием болестта, докато тя е в лечима форма.

Какво е лечението на рак на бъбреците?

Най-ефективният метод на лечение на рака е хирургичната операция. Пълно излекуване е възможно, ако заболяването все още е затворено в бъбрека. При по-напреднали заболявания се прилага медикаментозно лечение след операция. През последните години са разработени много ефективни лекарства, които не влияят отрицателно върху качеството на живот на пациента.

Коя е най-новата технология в бъбречната хирургия?

Големите разрези при операции на бъбреците са причина пациентът да изпитва мъчителна болка, заздравяването на раната да се забави и физическата сила на пациента да се възстановява дълго време. Също така на това се дължи ограничаване на движенията и формиране на място на болка, която може да продължи месеци след изписването.

Затова в Анадолу Медицински Център практикуваме лечение на рак на бъбреците посредством минимално инвазивен подход чрез роботизирана хирургия. Тези затворени операции се извършват с помощта на робота Да Винчи – през 3 или 4 тънки тръби, поставени в тялото и чрез инструментите, въведени с тях. Ние само отстраняваме туморното образувание до определен размер (приблизително 4 см) и оставяме останалия бъбрек да функционира в полза на пациента. Следователно, можем да осигурим контрол над рака и живот без да отстраняваме целия бъбрек. Запазването на част от бъбрека е много важен пробив в областта на медицината. В миналото заради мъничък тумор е бил отстраняват цял бъбрек, но сега бъбрекът се запазва максимално възможно и се отстранява само образуванието.

Колко време отнема възстановяването?

За разлика от откритата хирургия, при роботизирания подход за оперативно лечение на рак на бъбреците, пациентът може да се раздвижи на 6-ия час след операцията и може да се прибере вкъщи след 48 часа.

Центърът по урологична онкология в Анадолу Медицински Център е посветен на диагностиката и лечението на лечението на рак:

  • на простатата;
  • рак на пикочния мехур;
  • рак на тестисите;
  • тумори на надбъбречната жлеза;
  • рак на бъбреците;
  • ретроперитонеални тумори (тумори на меките тъкани в областта).

Специализирният център разполага с модерно оборудване и опитен екип специалисти. Те прилагат мултидисциплинарен подход в лечението на всеки пациент.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg