Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Новото лечение на рак – противоракова ваксина /част 2/

Новото лечение на рак – противоракова ваксина /част 2/

Днес ще обърнем внимание на новите открития в генетичните изследвания за лечение на рак и противоракова ваксина. А в първата част разказахме за интелигентостта и безсмъртността на раковата клетка – прочете тук.

В поредица статии ви представяме експертни становища за развитието на лечението на рака от:

Напредъкът в научните изследвания през последните години даде „интелигентни“ разработки, които увеличават успеха на диагностиката и лечението на рака.

НОВИ ОТКРИТИЯ В ГЕНЕТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

От години знаем, че при около 10%от пациентите с рак на гърдата или рак на яйчниците, има генетична причина, свързана с гените BRCA1 и BRCA2. Наскоро научихме, че тези гени причиняват рак на простатата при 10-15% от мъжете. Вече знаехме, че ако баща, брат или дядо на пациента имат рак на простатата, той има висок риск от рак на простатата. Също така, пациентите с много агресивен рак на простатата не могат да имат рак на простатата в семейната си история. Обаче често при майката и сестрата на тези пациенти, се среща рак на гърдата или друг вид рак. Именно заради гените BRCA1 и BRCA2. Затова вече при пациенти с диагноза рак на простатата не питаме „Имате ли фамилна анамнеза за рак на простатата?“, а питаме „Имате ли някакъв вид рак в семейството си?“.

ПРОТИВОРАКОВА ВАКСИНА

Ваксините срещу рак са тествани в продължение на години в рамките на контекста „щом имунните клетки предпазват организма от чужди бактерии и вируси, защо да не се борят срещу раковата клетка?“. Резултатите от клетъчните терапии върху мозъчни и панкреасни тумори са много успешни. Ваксините могат да предотвратят рака, както и да премахнат раковите клетки. В същото време ваксините срещу рак са ваксини, използвани за унищожаване на тумора след образуването на рак. Трябва да се отбележи обаче, че ваксините срещу ЧПВ и хепатит B са разработени за предпазване от рак на маточната шийка и рак на главата, шията и черния дроб.

Какво е Кубинската ваксина?

Не се заблуждавайте от това, че карат коли от 50-те години. В науката, особено в медицината, Куба отдавна е лидер в разработването на лечения и успехи в биотехнологиите за борба с менингит, хепатит,  диабет и рак. Над 6000 учени, работещи в Куба, провеждат много напреднали и новаторски изследвания в областта на имунологията. Една от тях, известна с името на своята страна, е кубинската ваксина. Всъщност това е ваксина Racotumomab. Тя разпознава протеин (NeuGcGM3 gangliosite), който е резултат от мутация, предизвикана от рак и не се среща в нераковите клетки. В Куба и Аржентина тази ваксина се използва за лечение на рак на белия дроб, рак на гърдата и мозъчен тумор, наречен глиобластом. Тези ваксини са налични и в Турция от години, но са скъпи.

Прочетете продължението.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg