Продължете към съдържанието
Начало » Статии » 90% при рак на гърдата

90% при рак на гърдата

Гърдата може да бъде запазена в 90% от случаите при рак на гърдата.

Благодарение на съвременните лечения на рак на гърдата, продължителността на живота се удвоява в сравнение с последното десетилетие. Ракът на гърдата може да включва различни групи от заболявания, но има четири често срещани вида рак на гърдата. Раковите заболявания на гърдата с различно поведение и биология изискват различни лечения.

Новите методи са обещаващи

Това заявяват:

  • директорът на Центъра за лечение на рака на гърдата и главен хирург проф. д-р Метин Чакмакчи;
  • пластичен и реконструктивен хирург проф. д-р Халук Думан;
  • онкологът д-р Хале Башак Чаглар.

Развитието на хирургията и другите методи за лечение, се превръщат в по-добри методи за запазване на гърдите. Има нови техники за проследяване, които изискват по-малко отстраняване на лимфните възли от подмишниците, а лимфният едем не е толкова често срещан, колкото преди. Напредналата лъчетерапия осигурява излагане на радиация на ограничена площ, като по този начин намалява сърдечната токсичност или страничните ефекти върху други органи. При лечението на рак на гърдата, лъчетерапията се фокусира върху използването на по-нисък интензитет, по-малка доза, по-малка площ и по-кратка продължителност на сеанса, тъй като приоритетът е да се увеличи продължителността на живота и се запази качеството на живот.

Друга нова разработка на лечението е приложението на лъчетерапия по време на операция (интраоперативна лъчетерапия).

Този метод спестява време за пациента и осигурява определени медицински ползи. Обикновено при рак на гърдата туморът се отстранява чрез операция и след това се прилагат няколко седмици лъчетерапия. Интраоперативната лъчетерапия се прилага по време на операцията непосредствено след отстраняването на тумора. По този начин, 5-седмичната радиотерапия може да бъде извършена в рамките на 30-40 минути.

Докато хормоналната терапия може да се приложи за рак на млечната жлеза, която е чувствителна към хормони, някои видове изискват години целеви планове за лечение. Ракът на гърдата е много чувствителен към химиотерапия, поради което през последните години процента на успешно лечение се увеличава. Дори напреднал стадий на метастазирал рак може да бъде контролиран с таргетна терапия. Имунотерапията като нов метод се използва все по-широко за лечение на рак на гърдата. Тази терапия има за цел да помогне на имунната система да разпознае и унищожи раковите клетки. Друг нов метод е за пациенти с рак, които развиват резистентност към хормонална терапия – някои молекули, които са ефективни за клетъчния цикъл, добавени към хормоналната терапия, могат да осигурят много важни ефекти за прекъсване на хормоналната резистентност.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg