Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Онкоболни по време на пандемия

Онкоболни по време на пандемия

Пандемията COVID-19 промени ежедневието на почти всички. Виждаме, че този процес предизвика засилено безпокойство сред нашите онкоболни пациенти. Затова се обърнахме към  д-р Йешим Йълдъръм, онколог в Анадолу Медицински Център с отговори на 3 от най-често срещаните въпроси.

1. Какъв съвет можете да дадете на онкоболни пациенти по време на пандемия?

Пациентите, които се подлагат на лечение или са под наблюдение, трябва да стоят далеч от обществени места (масови мероприятия и всякакви събирания в затворени пространства). По време на преглед или престой в болница трябва да се използват лични предпазни средства (маска, ръкавици, козирка). Според изискванията на Световната здравна организация ръцете трябва да се мият много старателно, да не се посещават роднини и познати със симптомите на COVID-19, а също така да не се пътува до райони с интензивно разпространение на тази инфекция.

2. Кои онкоболни са изложени на по-голям риск?

  • пациенти на химиотерапия или получили химиотерапия през последните 3 месеца
  • онкоболни, получили обширна лъчетерапия
  • пациенти с трансплантация на костен мозък през последните 6 месеца
  • подложени на имуносупресивна терапия (подтискане на имунната система с лекарства)
  • хора с хронична левкемия, лимфом и миелом, заболявания, засягащи имунната система

3. Трябва ли пациентите с рак да бъдат в болница по време на пандемия?

По време на пандемията COVID-19 концепциите за дигитален здравен мениджмънт и телемедицина влязоха в живота ни. С възможностите, предоставени от технологията, видеообажданията могат безопасно да предоставят услуги като консултации, мониторинг на лечението, оценка на страничните ефекти, контрол на диетата, съвети за здравословен начин на живот, здравно образование. За да бъдат тези консултации ефективни, препоръчваме на пациентите да се подготвят и запишат предварително въпросите, които искат да зададат. Когато обаче възникнат ситуации, които изискват от тях да отидат в болница, като химиотерапия, имунотерапия или тестове, е много важно да не се отлага лечението и да се отиде в болницата, като се вземат необходимите мерки за безопасност.

Следва продължение с отговори на въпроси относно ваксинирането, храненето и социалния живот на онкоболни пациенти по време на пандемия.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg