Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Процес на лъчетерапия

Процес на лъчетерапия

В поредица от статии представяме най-важното за лъчетерапия.

Преди да започнете лъчетерапия, лекарят ще Ви осведоми за лечението. Нужно е да дадете устно и писмено съгласие, с което се показва, че приемате лечението. След това се премествате в стаята за симулация (планиране), за да бъде изготвен план на лечение.

1. Симулация (Планиране)

След като е взето решението за лечение, започва процесът на симулация, при който се снемат изображения от зоната на прилагане на лечението.

Процесът на симулация продължава от 10 до 30 минути. На така получените изображения лекуващият лекар набелязва туморните области и/или рисковите такива. Посочват се критичните органи около тумора. Лекарят определя уреда и метода, които ще бъдат използвани при лечението, и назначава специалист по медицинска физика. Лекарят уведомява специалистa по медицинска физика за дозата, с която туморът трябва да бъде облъчен, и броя дни на прилагане на лъчетерапията, както и как да бъдат защитени околните тъкани. Продължителността на лечението се определя след отчитане на тези фактори.

2. Продължителност на лечението

За да се постигне по-голяма ефективност на лечението, лъчетерапията се прилага на отделни дози (сеанси). Лечението се извършва през седмицата (от понеделник до петък) с процедури с приблизителна продължителност от 5 до 10 минути на ден, с почивки в събота и неделя.

Продължителността на лечениетo зависи от:

 • вида, местоположението и размера на тумора
 • целта на прилаганата терапия
 • общото Ви здравословно състояние
 • други лечения, на които сте подложени.

Неоснователното забавяне на лечението може да намали неговия ефект.

3. Прилагане на лечението

 • Трябва да носите специално облекло, което Ви се дава, когато постъпвате за сеанс лъчетерапия.
 • Радиотерапевтичният техник ще Ви помоли да легнете на апаратната маса и ще се погрижи да заемете нужното положение.
 • По време на процедурата ще бъдете сами в стаята, а радиотерапевтичният техник ще Ви наблюдава от контролната зала с помощта на камера.
 • Трябва да останете неподвижни докато трае облъчването. Състоянието Ви на неактивност се проследява от лекуващия екип през камерите.
 • По време на процедурата няма да изпитвате болка или дискомфорт.
 • Ако при процедурата има някакъв проблем, може да кажете, или да вдигнете ръка.
 • За да се третира целевата област, апаратът се движи под различен ъгъл, което може да е съпроводено със силен шум. Не изпадайте в паника, ако това се случи.

В следващите статии ще ви запознаем какво да правите по време на лечението, какви са страничните ефекти и как да се справите с тях, нужни ли са грижи след радиотерапията.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg