Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Русенци подлудяха по лечение в Турция

Русенци подлудяха по лечение в Турция

Онкоболни русенци масово прибягвали до лечение в турска клиника, което се превърнало в хит през последните месеци. „В Турция ме върнаха към живота и затова съм много благодарен, ходя до Истанбул на всеки шест месеца на прегледи и съм добре”, разказва личната си история възрастен мъж в местен офис на „Социално подпомагане”.

Той е там, за да подаде документи за втора група инвалидност.

Оказва се, че социалните също са чували за тази клиника в Истанбул, в която много русенци търсели спасение. Възрастният русенец дори се бил засичал с много нашенци от цялата страна там, когато ходил на редовните си прегледи.

„Не мога да ви опиша за каква чистота става въпрос, по отношение на професионализма – всичко е перфектно. Няма как да не излезеш здрав оттам след толкова грижи„, разказа още русенецът пред социалните служби с надеждата занапред и в България онкоболните да имат възможност за безоперативно и ефективно лечение.

Връзката с българските пациенти престижното медицинско заведение осъществявало чрез здравно-информационни центрове в София, Пловдив и Варна. Пациенти твърдят, че най-добрите неврохирурзи в световен мащаб са турците. Цените на интервенциите там са различни, в зависимост от заболяването и напредналия стадий, в който се намира. Лекарите там ползват оперативни процедури и неоперативни с роботизираната система CyberKnife (кибер нож).

Разликата между оперативния и неоперативния метод пациенти описват като да се сравни едно мазохистично изживяване, което да няма граница по отношение на болката, и да легнеш и поспиш 20 или 40 минути без упойка. Не се усещало нищо освен психическото чувство, че си в процедура. Правели анатомична маска на лицето и латексова отливка на тялото, за да е фиксирано и това е.

След което роботът, обикаляйки около теб, започва да третира тумора с точност до субмилиметър. Според последната статистика, в България средно около 40 желаещи да се лекуват заминават за Истанбул всеки месец. По информация от пациенти на клиниката, едно лечение с кибер ножа струвало около 10 000 евро, то включвало дву- или тридневни безоперативни процедури, престой в петзвезден хотел и всички останали разходи.

За 24 часа пациентите получавали отговор от водещ професор

За това дали има смисъл от заминаването за лечение поради факта, че в напреднал стадий лечение е почти невъзможно. Киберножът, който се използва в тази клиника, е частен случай на линеен ускорител, коментира управителят на русенския онкологичен център д-р Камен Кожухаров.

Онкоцентърът спечели финансиране в размер на близо 7 млн. лв., с които ще закупи модерна апаратура за лъчетерапия, която ще разполага с линеен ускорител от по-универсален тип, припомни той. Според д-р Кожухаров, в Турция работят много онкоклиники и вериги от болници с голямо дофинансиране, които разполагат с модерна апаратура.

Използването на киберножа е подходящо най-вече при черепно-мозъчни тумори и метастази с големина до 3-4 см, каза още д-р Кожухаров.

На подходящи пациенти той също дава информация за турските онкоклиники. От 3-4 години там ходят пациенти на онкоцентъра, които се изследват, консултират или оперират.

Но не всеки болен може да си го позволи, тъй като само изследванията в тези болници са към 4000 лв. Колкото до успехите от лечение с кибернож, те по-скоро са относителни, смята онкоспециалистът.

Турското здравеопазване е на много високо ниво и има какво да се учим от него. С изграждането на линейния ускорител малко ще се докоснем до това, което правят онкоклиниките там, казва д-р Кожухаров. Според Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, повече от 10 милиона души в света се диагностицират с рак всяка година.

Прогнозите са, че до 2020 година ежегодно новооткритите случаи на рак ще бъдат около 15 милиона. Всяка година 6 милиона души умират от рак или това представлява 12% от смъртните случаи годишно. На медицината са познати над 150 вида онкологични заболявания.

За България според неофициална статистика болните са около 280 000, като 30 000 заболяват всяка година от различни ракови заболявания.

Източник: Бряг Нюз, Валентина Караджова

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg