Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Лечение на рак в детска възраст

Лечение на рак в детска възраст

Най-често срещаните видове рак в детска възраст са левкемия (30-35%), тумори на централната нервна система (15-20%), лимфоми (10-15%). Други видове рак при децата са невробластом (8-8,5%), костни тумори (8%), саркоми на меките тъкани (6,5%) и тумор на Wilms (6%).

Специалистите на Анадолу Медицински Център – проф. д-р Саваш Кансой (детска хематология и онкология) и д-р Мехмет Догу Джаноглу (радиационна онкология), обясняват

Как се лекува рак в детска възраст?

Тъй като всеки рак на дете има различен произход и характеристики, методите на лечение също са различни.

Химиотерапия на деца с рак

Лечението с химиотерапия може да отнеме средно 1-2 години. При остра лимфобластна левкемия освен химиотерапия се прилага профилактична краниална лъчетерапия. При някои видове левкемия (AML и CML) се използва само химиотерапевтично лечение. При солидни тумори се цели пълно отстраняване на образуванието чрез хирургичен метод. Прилага се самостоятелно или в комбинация с химиотерапия и/или лъчетерапия.

Странични ефекти от химиотерапия на дете

Можем да кажем, че гаденето и повръщането по време на лечението най-много тревожат пациента. Днес обаче е възможно до голяма степен те да се предотвратят с ефективни превантивни лекарства. Освен това, тъй като усещането за вкус и мирис може да се промени, загубата на апетит също може да бъде проблем. Затруднения с преглъщането поради рани в устата и гърлото (мукозит) намаляват с повишаване на белите кръвни клетки. Със съвременните лечения този период може да бъде преодолян по възможно най-лекия начин.

Лъчетерапия при рак в детска възраст

Лъчетерапията се използва като част от мултидисциплинарното лечение на рак в детска възраст. С днешните напреднали технологии като Cyberknife M6, Varian Edge и Accuray Radixact, лъчетерапията се прилага върху прецизно връху болната тъкан. Тъй като по-голяма част от пациентите са на възраст под 5 години, по време на подготовката и лечебните процеси се използва анестезия. Понякога може да се използва термопластичен материал (маска за глава или за врат) или вакуумни матрачни комплекти за фиксиране на пациента.

Странични ефекти от лъчетерапия на дете

Общата доза, планирана за прилагане при лъчетерапия, е разделена на сесии. За да се намалят максимално страничните ефекти, тя обикновено се прилага като една сесия на ден, пет дни в седмицата, а през уикенда се прави почивка. Така на нормалните клетки се дава възможност да се възстановят. Въпреки че нежеланите реакции са свързани предимно с третираната зона, повечето пациенти почти нямат странични ефекти. Възможно е да се сведе до минимум вероятността от нежелани реакции с правилно планиране и внимателно проследяване по време на лечението.

Трансплантация на костен мозък на дете

В немалко случаи злокачествено или доброкачествено заболяване на дете се лекува с костно-мозъчна трансплантация. В специализирания педиатричен център за  трансплантация на костен мозък в Анадолу Медицински Център се лекуват пациенти на възраст 0-18 години. Извършват се автоложни и алогенни трансплантации и се полага грижа за детето до неговото пълно възстановяване и след връщане към обичайния живот.

Процесът на детски трансплантации на костен мозък е сложен и изисква както мултидисциплинарен екип от опитни специалисти, така и спазване на стриктен режим на живот.

2 критични точки при лечението на рак в детска възраст

  • Изолация. Децата трябва да бъдат изолирани по време на интензивна индукционна химиотерапия и оперативни процеси. Особено внимание трябва да се обърне на защитата от инфекции.  Затова те трябва да се държат далеч от многолюдна среда и обществен транспорт. Възможно е пациентът да се разхожда на открити безлюдни места, като използва маска в периода на поддържащо лечение след интензивни курсове на химиотерапия.
  • Сън и хранене. При всички случаи, качественият сън в спокойна и тиха среда, адекватното съдържание на протеини и редовното хранене, стриктната хигиена осигуряват по-голяма устойчивост на инфекции и на химиотерапия.

Децата с рак могат да продължат да ходят на училище

Днес в много клиники по детска хематология и онкология има условия децата да продължават образованието си. Така не се прекъсва социализацията на децата. След края на интензивните индукционни лечения могат да получават специално обучение у дома в периода на поддържащи лечения. Деца, чието лечение е приключило, могат да продължат обучението си присъствено в училищне, според решението на лекаря.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg