Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Лечение в чужбина

Лечение в чужбина

Българи с рак масово търсят лечение в чужбина в Анадолу Медицински Център.

Най-доброто американско качество в здравеопазването, но на половин цена, предлага Анадолу Медицински Център в Истанбул. Болницата е филиал на „Джон Хопкинс“ център и два пъти годишно експертите от Балтимор, САЩ, правят инспекции на медицинските стандарти при комшиите. По някои показатели те се оказват дори по-добри от американските, твърди с гордост шефът на болницата Хасан Куш. В Анадолу Медицински Център лекуват най-различни болести ¬ от пеленачета със сърдечни проблеми, през трансплантиране на сърце до процедури ин витро. Когато пациентите настояват да чуят „второ мнение“, могат във видеовръзка директно да го получат от докторите в „Джон Хопкинс“ , САЩ. Общо 126 лекари и 223 сестри, или към 1000 човека персонал, се грижат за пациентите, а по брой и качество на медицинската техника болницата е четвърта в Европа.

За българите най-голям интерес представлява клиниката по онкология


Както се знае, че апаратурата в нашите лечебни заведения е паднала под санитарния минимум и е главно от времето на соца. Тук разполагат дори с прословутия кибернож, напливът на българи става напълно обясним. На месец тук се лекуват над сто нови наши пациенти, но за съжаление повечето идват във вече напреднал стадий на болестта. Според водещия неврохирург на Анадолу Медицински Център, проф. Тунджер Сезер, който оперира със супермодерния кибернож. Той споделя, че за съжаление българите твърде късно търсят лечение в чужбина, но въпреки това резултатите са повече от окуражаващи.

Четиридесетгодишният преподавател от Плевен Милен Атанасов

Той пристигнал в Анадолу Медицински Център след 4 неуспешни операции у нас. Първо ми казаха, че имам тумор, после ¬ аневризъм, накрая заговориха за дискова херния, обяснява той. Трудноподвижен и напълно отчаян, човекът решил да потърси лечение в чужбина. Но пред най-добрата немска клиника избрал все пак Анадолу Медицински Център заради близо 40% по-ниските цени при същото качество на лечението. 49-годишният Николай Нейков от Варна пък потърсил лечение в чужбина и стигнал до Истанбул заради неуспешна операция на рак в синуса. И двамата в момента се чувстват добре и до дни ще бъдат изписани. Не крият огромната си благодарност към лекарите, които са им подарили втори живот.

Центърът по онкология е изграден на принципа „болница в болницата”

Това означава, че всичко, свързано с диагностиката и лечението, е под един покрив. Тук болните могат да бъде подлагани на хирургични операции, на лъчелечение и химиотерапия. Здравите пък могат да получат цялостен преглед, за който се използва
най-модерната апаратура за скрининг.


Според проф. Кайхан Енгин макар напоследък все повече болници по света да се снабдяват с кибернож за прецизно опериране на увредените клетки. Но в Истанбул екипът е един от най-опитните, понеже роботизираната радиотерапия се прилага вече шеста година. Киберножът оперира с тесен сноп лъчи, поради което щади останалите органи, освен това може да се използва в труднодостъпни места, където обикновеният скалпел не може да стигне.
Двамата наши пациенти, с които се срещнах в Истанбул, бяха заплатили за операциите си по 16 000 евро. Според тях това си остава най-приемливата тарифа в цяла Европа. Шефът на болницата Хасан Куш твърди, че дори е възможно във всеки отделен случай да се договори намаление на таксата.

Как да стигнем дотам


Заради лавинообразно растящия интерес към Анадолу Медиински Център в момента болничната управа освен офиса в Пловдив отваря и втори в столицата. Там пациентите могат да се запознаят с условията за лечение и цените, както и да предоставят своите епикризи. До 48 ч. ще получат отговор от клиниката.
До няколко седмици от столицата два пъти седмично вече ще пътува и автобус, който ще кара пациентите директно до болницата. За тежките случаи е предвиден и транспорт с линейки. Ако болните използват турските авиолинии, получават право на 25% отстъпка от билетите.
Освен хотела, с който клиниката разполага, в нея работят и трима преводачи, които знаят перфектно български.
Проф. Кайхан Енгин, шеф на отделение в Анадолския медицински център: Отстраняваме до 90% от туморите в мозъка

Проф. Енгин, вашата клиника е една от първите в света, които работят с кибернож. Какви са резултатите до момента?

Ние прилагаме тази технология от 6 години и вече имаме над 1000 пациенти, преминали през лечението. Започнахме предимно с мозъчни тумори. Обработвали сме и много меланоми, които не са типични ракови образувания, но често притискат важни области ¬ нерви, кръвоносни съдове и т.н. Процедурата се прилага както за тумори вътре в самите органи (като мозъчните тумори например), така и за външни образувания. Имаме изключително богат опит в лечението на белодробния рак, който се повлиява изключително добре от лечението.В началото близо 60% от случаите ни бяха мозъчни тумори, но в момента вече имаме множество пациенти с карциноми на белия и черния дроб, на панкреаса и т.н. В много случаи киберножът се използва като допълваща терапия след друг вид лечение, но в други единствено се използва този свръхмодерен апарат, без да се добавя радио¬ или химиотерапия. Има и случаи, когато апаратът се прилага единствено за облекчаване на болката.
Успехът при този метод на лечение на туморите е около 60-90% в зависимост от локализацията му. Две трети от панкриетичните тумори се повлияват много добре, а при мозъчните в 85-90% от случаите пациентът се възстановява успешно.

Какво представлява процедурата?


Тя започва с въвеждането на индивидуалната информация за пациента, така че ефектът да е максимално добър и в същото време да не се причини увреждане на околните органи. Самият апарат облъчва тялото с радиация под 150 различни ъгъла, затова е много важно да се знаят точното положение и размерът на тумора.
Едно от най-важните предимства на киберножа е, че има устройство, което локализира движението на самия тумор по време на манипулацията и се самокоригира. Това позволява да се постигне огромна прецизност, която гарантира, че няма да бъдат увредени съседни тъкани или органи. Другото предимство на апарата е, че системата за визуализация е много добра и това ни позволява да следим всяка стъпка и да правим снимки по време на операцията. Така имаме представа какво точно се случва.¬ Колко време пациентът се подготвя и кога може да бъде изписан от болницата след лечение с киберножа?
Фазата на предварително планиране отнема ден-два. За нас е много важна първоначалната информация, която получаваме за пациента. Трябва ни пълна картина на състоянието му, за да преценим дали той е подходящ за това лечение или не. Тези данни събираме от епикризата и останалите изследвания, направени през последните години, но след като пристигне в нашия център, го подлагаме отново на всички тестове.

Броят на процедурите се определя от вида и големината на тумора.

Сесиите са от три до шест. Веднага след процедурата пациентът може да бъде изписан и да се прибере вкъщи. Това е безкръвна и в повечето случаи безболезнена операция. Резултатите са видими след два-три месеца.
Това до голяма степен зависи от вида на тумора и от неговата локация. Например при рака на белия дроб се правят 3 процедури в 3 поредни дни. След това се изчаква няколко месеца и се прави снимка на дробовете, за да се сравнят резултатите. Ако се окаже, че сме го отстранили напълно, не се налага допълнително облъчване. При тумори в мозъка пък се правят около пет-шест сесии.
Колко подобни апарата има в момента в света и колко от тях са в Европа?
В света има около 180 такива апарата, като 20 от тях са в Европа. Анадолският център беше между 15-ият и 18-ият, който се сдоби с него.
Специалистите, които са способни да работят с този нож, също не са много. Те задължително трябва да са специализирали радиоонкология и радиохирургия. Докато се стигне до работа с този апарат, обикновено минават около 15-20 години, а понякога и повече.

Имате ли пациенти от България?


Приемаме средно по 2-ма – 3-ма българи дневно.

Визитка


Проф. Кайхан Енгин е специалист по радиационна онкология. Образованието си получава в престижни университети в САЩ. Специализира в болница „Томас Джеферсън” във Филаделфия, в Националния раков институт в Мериленд, Медицинския университет в Бурса (Турция) и др. Проф. Енгин е член на 9 международни и 7 национални медицински дружества. Има над 100 публикации в международни специализирани журнали, 5 национални и международни награди и е редактор на 5 книги, посветени за раковите заболявания. Взема активно участие в редица международни медицински конгреси и конференции.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg