Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Лечението на пневмония

Лечението на пневмония

В основата за лечението на пневмония са лекарства, които могат да унищожат самата причина за появата му. За пневмония, причинена от бактерии, това са антибиотици, за вирусна пневмония – антивирусни лекарства, за гъбични – микоцидни агенти и др.

Тъй като пневмонията най-често се причинява от бактерии, поради това лечението на пневмония е главно с антибиотици е . Нещо повече, широкоспектърно лекарство се предписва веднага след поставяне на диагнозата. Това е важно, за да започне терапията и да се потисне инфекцията възможно най-рано, което ще намали риска от влошаване на заболяването и развитие на усложнения. В същото време от пациента се вземат храчки за микробиологично изследване. След това се определя резистентността на инфекциозните агенти, изолирани от храчките, към определени антибиотици. Този процес отнема няколко дни. След това става възможно да се промени лекарството, взето от пациента, и да се предпише лекарството, към което бактериите, причинители на конкретния случай на пневмония, са най-чувствителни.

Трябва да се подчертае, че при вирусна пневмония

Която се развива при заразяване с Covid-19, антибиотиците обаче нямат ефект. Препоръчва се почивка, прием на много течности и предписване лекарства за висока температурата. Възможно е да се наложи прием в болница, ако симптомите са тежки или ако съществува риск от усложнения вследствие на съпътстващи болести – разбира се, след преглед при пулмолог. При всички форми на пневмония болният се нуждае от много почивка. Дори и при седмица-две пълно отпочиване вкъщи може да се чувства уморен в продължение на цял месец.

Важно е и симптоматичното лечение, насочено към борба с проявите на заболяването и облекчаване на състоянието на пациента. Тук се използват лекарства за разширяване на бронхите и разреждане на храчките – това помага за по-бързото изчистване на дихателните пътища. Предписват се кортикостероиди като противовъзпалително лекарство, физиологични разтвори за поддържане на водно-солевия баланс, както и, в случай на дихателна недостатъчност, кислородна инхалация. В последните етапи на заболяването физиотерапията също дава добри резултати: ултравиолетово облъчване, вибрационен масаж, физиотерапевтични упражнения и др.

Има ли ваксина срещу пневмония?

Не, ваксина не съществува. Факт е, че ваксината е превантивна мярка, насочена към защита на човек само от определен вид инфекциозен агент. Например, ваксината срещу морбили подобрява имунната защита само срещу вируса на морбили и нищо друго. И както казахме по-горе, пневмонията е полиетиологично заболяване, тоест голямо разнообразие от микроорганизми може да се превърне в нейната причина, да не говорим за случаи на пневмония, причинена от неинфекциозни фактори. Разбира се, нито една ваксина не може да осигури защита срещу всички тези инфекции едновременно.

Съществува обаче ваксина срещу пневмококи, която причинява лобарна пневмония. Най-модерните видове от тази ваксина незабавно предпазват от 23 от най-често срещаните пневмококови варианти, намалявайки с повече от 90% вероятността от заболявания, причинени от този микроорганизъм. Ефективността им не зависи от възрастта и затова се препоръчва да се прави на всички, които са родени преди 2014 г. Това е особено важно за възрастните хора и хората с хронични заболявания на ендокринната, сърдечно-съдовата, имунната и дихателната системи, тъй като тези категории граждани са изложени на риск от пневмония.

Може ли ваксината срещу пневмококи да ни защити от коронавирус?

За съжаление не. Както споменахме по-рано, ваксинацията създава имунитет само срещу определен вид инфекциозен агент. Това означава, че след като сте били ваксинирани срещу пневмокок, няма да получите защита от коронавирус SARS-CoV-2. Това изисква ваксина, създадена специално срещу този вирус.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg