Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Стрес заради коронавирус

Стрес заради коронавирус

Докато коронавирус COVID-19 продължава да се разпространява, растат и тревогите. Д-р Джоузеф МакГуайър, психолог от Johns Hopkins Medicine, споделя съвети за вас и вашето семейство как да се справите със стреса, свързан с коронавирус.

Пригответе се, не изпадайте в паника.

В момента новините и социалните медии са претоварени от информации за новия коронавирус. Някои са верни, други неверни или само частично коректни, а информацията бързо се променя. Д-р МакГуайър споделя, че „Знанието и подготовката могат да помогнат за намаляване на чувството на тревожност.“ и препоръчва използване на надеждни източници за получаване на актуална, научна информация за заболяването, неговата превенция и лечение.

Намалете тревожността.

Стресът може да повлияе на имунната система, но краткотрайният стрес не увеличава риска от заразяване, казва Макгуайър. Предприемането на стъпки за намаляване на стреса по здравословен начин е важно. Един от начините е да се заземите в настоящия момент чрез осъзнатост и конкретни краткосрочни задачи, които да изпълните. Друг начин за управление на стреса е чрез ограничаване на времето пред екрана и експозицията на медиите. „Въпреки че е важно да се информирате за текущите събития, твърде многото внимание може да доведе до проблеми. Поставянето на граници ще попречи да се почувствате претоварени от ситуацията.

„Важно е да не оставяте страха да контролира живота ви.“

Говорете с децата си.

Децата също може да изпитват страх или притеснение от новия коронавирус. Изслушайте ги. Важно е да не отхвърляте чувствата им. Определете какво вече знаят вашите деца за вируса и им дайте точна информация за намаляване на риска от заразяване. Съсредоточете се върху превенцията. Дръжте дискусиите фокусирани върху превантивните действия. Създайте и насърчавайте здравословните навици за миене на ръцете, свързани с ежедневните дейности като игра, хранене и други.

Останете спокойни дори ако се заразите с COVID-19

Ако някой от вашето семейство е болен от COVID-19 или друго заболяване, децата или други членове на семейството може да изпаднат в паника. „В този момент е важно да имате план и да се концентрира върху проактивните решения. Това ще минимизира тревожността.“

Възможността за заразяване с болестта е страшна, но лекарите и медицинските сестри научават повече за COVID-19 всеки ден. Те работят съвместно с национални и международни агенции за идентифициране и предоставяне на грижи за пациентите, като същевременно избягват разпространението на болестта в общността.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg