Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Какво причинява ректален рак?

Какво причинява ректален рак?

Рак на ректума може да се появи в резултат от мутации (промени) в ДНК на здрави клетки в тази област. В резултат на тези промени растежът и деленето на клетките излиза извън контрол. Клетките обикновено оставят мястото си на млади клетки в някакъв момент от живота им, докато раковите клетки продължават да копират себе си. Тъканта, образувана от клетки, които се размножават анормално, се нарича тумор. С времето, ако тази туморна структура проявява злокачествено поведение, например превзема околните здрави тъкани или се разпространява в други части на тялото, това я определя като рак.

Генетични фактори

В повечето случаи на ректален рак причините за основните мутации не могат да бъдат определени. В някои семейства генетично наследени мутации могат да доведат да повишават риск от развитие на ректалния рак. Наследственият неполипозен колоректален рак (синдром на Линч) е едно от генетичните заболявания, които могат да се развият до ректален рак. При това заболяването има повишен риск както от рак на дебелото черво, така и от рак на ректума за лица под 50-годишна възраст.

Фамилна аденоматозна полипоза е друг рядко срещан синдром. Характеризира се с развитие на пръстовидна тъкан, наречена полипи, във вътрешната стена на дебелото черво и ректума. Ако не се приложи подходящо лечение за това заболяване, може да се повиши риска от развитие на колоректален и други видове рак, особено при лица под 40-годишна възраст.

Други рискови фактори

В допълнение към такива генетични заболявания, други рискови фактори, които могат да играят роля в развитието на ректалния рак, могат да бъдат обобщени като:

  • Старост
  • Наличие на други членове на семейството, засегнати от това заболяване
  • Радиотерапия (лъчетерапия), прилагана в долната част на корема по различни причини
  • Ракът на яйчниците (овариален карцином)
  • Откриване на множество полипи в червата
  • Възпалителни заболявания на червата
  • Затлъстяване
  • Захарен диабет тип 2

В поредица от статии можете да научите какво представлява рак на ректума, как се диагностицира, как се определя стадия и какво лечение се прилага.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg