Продължете към съдържанието
Начало » Статии » „Ин витро“ в Истанбул въвеждат преференции на българки

„Ин витро“ в Истанбул въвеждат преференции на българки

Анадолу Медицински Център (АМЦ) в Истанбул, Турция, предвижда преференции за извършване на „ин витро“ за българки. Това съобщиха от ръководството на клиниката пред български журналисти, съобщава БТА.

Българските граждани имат възможност да ползват услугите на АМЦ най-вече чрез Информационните здравни центрове в България, уточни мениджърът на пловдивския здравен център на АМЦ Мустафа Мехмедов. Единственото, което трябва да направят е да представят пълен набор документи на английски език, а изпращането им в Турция и първата консултация със специалистите е безплатна. Пациентът може да получи отговор в рамките на 24 часа, което включва евентуалната манипулация и цената, поясни Мустафа Мехмедов.

Директорът на международния отдел на АМЦ Асльй Акяваш разказа, че през последната година все по-често българки търсят помощ за „ин витро“ в Анадолу Медицински Център, като някои от жените са с по 3 неуспешни опита в България.

„Клиниката ни реализира успеваемост при изкуственото оплождане на над 90 на сто”

Коментира Акяваш. Към прилагането на „ин витро“ в АМЦ пристъпват след като получат категорично становище на специалистите, че всички други начини са безуспешни.

Най-много българи обаче търсят помощ в центъра в сферата на онкологията. Онкологията е самостоятелна клиника, има отделен вход.

Никола Георгиев, на 26 г. от Тополовград, започва активно лечение в АМЦ след неуспех у нас. В момента той е на химиотерапия. На същата процедура се е подложила и Станка Ковачева, на 71 г. от Ямбол.

Онкологичното отделение разполага с най-съвременната радиологична техника, т. нар. кибернож. Киберножът е въведен през 2000 г. в САЩ, а в АМЦ – Истанбул – от 2005 г. Първият опериран с него пациент е българският гражданин Георги Атанасов, разказаха от медицинския център.

С киберножа по безкръвен метод се извършва отстраняване на тумори на всички места в тялото.


Важното за него е, че при изрязването на тумора не се засягат здрави тъкани, уточни проф. д-р Кейхан Енгин, ръководител на отделението. Лично проф.д-р Кейхан Енгин назначава лечението и процедурите. Той е с 6-годишна специализация в САЩ. Според проф. д-р Кейхан Енгин за увеличаването на броя на болните от рак през последните години влияние оказва и катастрофата в Чернобил. Развитието на тумор вследствие на радиация става 20 години след облъчването и това съвпада с трагедията в украинската централа, коментира д-р Енгин.

Факт е, че много от пациентите, в това число и от България идват с късно поставена диагнози. Както или след дълго и неуспешно лечение, което по думите на д-р Енгин свежда до минимум възможностите за лечение. Това може да се избегне, ако хората разберат колко важни са профилактичните прегледи, заяви той.

Общо чуждестранните пациенти в АМЦ са между 200 – 250 на месец от около 40 държави. За тях се грижи международният отдел на АМЦ с преводачи на девет езика, от които двама са преводачите на
български.

В клиниката работят над 120 лекари в различните специалности, ползват се услугите и на 60 консултанти.

Всички водещи специалисти са завършили медицинското си образование или са специализирали в САЩ и се ползват с огромното доверие на американската болница „Джон Хопкинс“. Анадолу Медицински Център е създаден с ноу-хау на клиниката „Джон Хопкинс“ в САЩ през 2005 г.

До момента в болницата са инвестирани около 130 милиона долара.

Предстои разширението й, което включва хотел, център за трансплантации на стволови клетки, университет за обучение и преквалификация на медицински кадри, ученически пансион и хоспис за възрастни хора. Цялостното изграждане на АМЦ трябва да приключи до 2020 година, твърди директорът на международния отдел на АМЦ Асльй Акяваш.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg