Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Новото лечение на рак – имунотерапията /част 3/

Новото лечение на рак – имунотерапията /част 3/

В част 1 и 2 представихме напредналите разбирания за природата на рака, за генетичните фактори и протовораковите ваксини и лечение на рак . Днес разглеждаме най-важното постижение на съвременната медицина в борбата с рака, а именно имунотерапията.

В поредица статии ви представяме експертни становища за развитието на лечението на рака от:

Едно от най-големите постижения в лечението на рак през последните години несъмнено е имунотерапията. Този метод, при който клетките на имунната система на пациента се използват за борба с раковите клетки, осигурява положителен резултат при много от често срещаните ракови заболявания. Преди 5-10 години се смяташе, че имунотерапията на всеки пациент трябва да бъде персонализирана. Обаче всеки вид рак може да избяга или да се скрие от имунната система на организма, използвайки един и същ механизъм. Тялото произвежда протеин, наречен PD1, за да се предпази от собствената си имунна система. Раковите клетки са наясно с това и избягват имунната система, като произвеждат PD1. Това откритие е пробив за всички видове рак и носи със себе си лекарства, които блокират PD1.

Друг хубав аспект на имунотерапията:

Ако пациентът се повлияе от имунотерапията, лечението може да бъде спряно и ефектът върху стимулираната имунна система е траен. Това лечение действа чрез укрепване на имунната система, а не чрез директно убиване на рака. Точно както при ваксините срещу полиомиелит или малария – веднъж ваксиниран, човекът не може да се разболее през целия си живот, защото имунната система разпознава чуждата клетка и се намесва незабавно. По същия начин, когато нашето тяло разпознава раковите клетки с помощта на имунотерапията, регресиите в тумора са по-дълготрайни от химиотерапията. Понякога ракът не е напълно унищожен, вероятно 80%, но въпреки това не е необходимо да се провежда друго лечение на пациента

Медицинският свят също е открил, че имунната система е много добра в разпознаването на мутации (промени в генетиката на клетките) през последната година, но може да пренебрегне някои други мутации. За първи път това е открито при рак на дебелото черво – 10-15% от пациентите имат ген MMR или неговите генни аномалии. Тези пациенти се повлияват много добре от имунотерапията. Освен това, при повечето от тези пациенти само имунната система има силата да унищожи рака. За първи път Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри имунотерапията при всеки рак с висок генетична предразположеност към мутации, като разгледа генното разстройство в тъканта, а не на органна основа. Няма значение дали е рак на дебело черво, панкреас, стомах или бял дроб. Това е много важно развитие.

Метод за обучение на клетките: живо лекарство

Живото лекарство (CAR-T Cell) е всъщност персонализирана имунотерапия – метод на лечение, използващ собствени бели кръвни клетки на всеки пациент (Т-клетки). Както знаем, нашите бели кръвни клетки се борят с рака. Тези клетки, които имат много важно място в нашата имунна система, могат да бъдат отделени от кръвта чрез нови технологии. След това тези клетки се обучават извън тялото на пациента, в лабораторна среда, за да разпознаят специфичен вид протеин, образуван само от съответния вид рак. Лекарството, специфично за пациента, се произвежда от собствените имунни клетки на пациента. В момента има само одобрение за някои видове левкемия и лимфом от FDA, но все още не и в Европа.

КОГА ХИМИОТЕРАПИЯТА И ИМУНОТЕРАПИЯТА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗАЕДНО?

Знаем, че химиотерапията се използва като метод за лечение на рак, за да предотврати растежа, развитието и прогресията на рака. Но намалява ли използването на химиотерапия след като се увеличава приложението на имунотерапията и таргетната терапия? Научните изследвания и практиката показват, че химиотерапията и имунотерапията са по-успешни, когато се използват в комбинирана терапия, защото новите антигени (нео антигени), образувани в тъканта от химиотерапия и лъчетерапия, увеличават ефекта на имунотерапията

Очаквайте скоро продължението.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg