Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Филм за Илияна Римпева и борбата й с рак на гърдата

Филм за Илияна Римпева и борбата й с рак на гърдата

Над 3000 жени годишно се диагностицират с рак на гърдата в България.

Илияна Римпева от Берковица с диагноза карцином рак на лявата гърда. Оперирана е в България. Хирургическата интервенция е успешна, но патологичните изследвания са объркани, а химиотерапията – забавена с месеци.

„Един добър продукт сам се рекламира.Бях чула за Анадолу Медицинския Център в Истанбул и обмисляйки вариантите – отрицателните и положителните страни, за и против идването ми в Центъра или лечението в България, осъзнах, че тук има много предимства. Едно от тях е високото технологично оборудване. Другото – висококвалифицираните кадри като доктори, медицински сестри. Не без значение за моето решение беше и факторът, че тук има всички медикаменти, необходими за терапията на това страшно заболяване. И така реших да дойда тук.”

„Идвайки тук, още след първия ден престой в клиниката, срещата с д-р Йоткер, изобщо тук с персонала, аз разбрах нещо много важно, нещо много съществено за моята терапия. Тук ме посрещнаха като близък човек. Такива топли отношения, такава съпричастност, че аз изведнъж усетих как изтърсвам всички мои проблеми на доктора и аз се освобождавам от тях, и преставам да мисля за тях.

Аз мисля, че тук тези хора се борят със зъби и нокти да помогнат на всички

За тях ние не сме обречени, за тях ние сме потенциално здрави. Наистина цял живот ще си следим състоянието, но ние се водим здрави. И това, може би, до известна степен, влияе и на крайния лечебен процес тук, защото хората живеят с някаква надежда, а това също е важно.”

Туморът ми почти изцяло изчезна. Остана 1,5 см, дори и в епикризата, с която излязох от тук пишеше, че карциномната тъкан вече е минала в елипозна, т.е. мастна и аз бях много щастлива.”

Основните признаци за рак на гърдата са наличие на бучка или нова маса в гърдите, подуване на част от гърдата, раздразнена кожа и грапавост, болка и хлътване на зърното, зачервяване на зърното или кожата на гърдата, секрет, различен от кърмата, бучка или подутина в подмишницата.

В Анадолу Медицински Център лекарите работят в екип и прилагат мултидисциплинарен подход

Екипът включва хирурзи, патолози, специалисти нуклеарна медицина, медицински онколог-радиолог. Когато имат и най-малко съмнение, специалистите се консултират помежду си, търсят второ и трето мнение, с цел да намерят максимално най-доброто решение за заболяването на съответния пациент.

Д-р Неджет Юзкент, медицински онколог и хематолог: „Всеки вид рак има уникален подход. Лечението зависи от типа тумор, от хистологично-патологичните находки, от общото състояние на пациента. Решаваме за това какъв ще е подходът на нашите седмични тумор-борд срещи. Понякога започваме с химиотерапия, понякога с хирургия, понякога използваме химиотерапия и радиотерапия едновременно“.

Д-р Кемал Раса, мамолог и хирург: „В модерни времена ракът на гърдата се приема за лечимо заболяване. Ако може да се диагностицира рак с определен туморен размер по-малък от 2 см и ако заболяването не се е разпространило из цялото тяло, тогава нямаме съмнение, че можем да излекуваме това заболяване.”

Д-р Сайме Рамадан, патолог: „Имаме много пациенти с онкологични заболявания. Всъщност повечето ни пациенти са с онкологични заболявания, на които трябва да се установи типа тумор. Ние имаме спектър от реактиви, чрез които да идентифицираме типа тумор и огнището на образуванието. За да се определи лечение, онколозите трябва да знаят къде е огнището. Например, повечето от пациентите идват с метастази в лимфните възли. Понякога те имат много метастази и не могат да бъдат сигурни за основният.”

За да могат патолозите да идентифицират типа тумор, се прави биопсия – медицинска процедура, чрез която се взема малко парченце тъкан от различни органи в тялото, обработва се и се оцветява в специализирани лаборатории, след което лекар специалист хистолог я изследва под микроскоп. Биопсията има решаващо значение за определяне причината на болестта, нейната напредналост, както и за лечебния процес.

При установяване на диагнозите, медицинските онколози работят в тясно сътрудничество с отделението по нуклеарна медицина.

Д-р Кезбан Бербероглу, специалист по нуклеарна медицина: „С PET скенера установяваме колко е активна метаболитната тъкан, дали е жива или не, а с компютърния томограф установяваме местоположението на образуванието. PET скенерът ни дава възможност да установим колко е разпространено заболяването, колко е активно самото туморно образувание. PET скенера използваме и след определено лечение, за да установим до колко се е повлияло от терапията. PET скенерът също така е метод, който прилагаме при съмнения за рак на белия дроб, без да се прави някаква манипулация, можем да кажем дали това е рак или не.”

Успешните клинични резултати изискват добра комбинация от различни форми на лечение

Те включват хирургична интервенция, радиационна терапия, лекарства и хормонална терапия, както и имунотерапия.

Д-р Кемал Раса
„Ракът на гърдата може да бъде ужасяващо заболяване, но това не е непременно така. Всички пациенти с рак на гърдата го носят от предците си. Ние знаем, че само при 5-8% от пациентите с рак на гърдата развиват това заболяване, което означава, че от 30 до 50% при пациентите с рак на гърдата, само при един от тях е лекуван заради наследственост. Генетичният риск е неизбежен, но не е голям. Всяко семейство може да има пациент с рак на гърдата. Това е често срещано заболяване. Ракът на гърдата е приблизително 30% от всички видове рак при жената. При непушачите, може би е и повече. Ако в семейството има един член с рак на гърдата, тогава всички жени в семейството са в риск. Всяка жена, която е диагностицирана с рак на гърдата, трябва да следва стриктно процеса на лечение. Имаме някои факти относно рака на гърдата, които искам да споделя с българските пациенти. Най-важният риск е собствената ни история, предопределяща появата на рак на гърдата. Важен фактор също така е напълняването. То предизвиква натрупването на мастни депа в тялото и в периода на менопаузата, тези елипозни тъкани могат да произвеждат лоши клетки. Така че ако напълняваме или сме дебели е важно да контролираме килограмите, за да избегнем риска от рак на гърдата. Пиенето и пушенето определено са предпоставка за риск от рак на гърдата. След определен период, например след 50-годишна възраст, започнете хормонална терапия. Тя със сигурност също може да намали риска от рак на гърдата.”

Ранното откриване на онкологичното заболяване е възможно с периодични прегледи и изследвания.

Работещите хора, които са непрекъснато в движение, казват, че не винаги е възможно да се намери време за пълен преглед на здравословното състояние. За предотвратяване на тежки последствия от рак на гърдата най-важно е ранното диагностициране. Това е, върху което залагат и лекарите в Анадолския медицински център.

Специалистите онколози от Анадолския медицински център съветват всички хора да правят редовни профилактични прегледи. Ако на някой подобен преглед бъдат диагностицирани с онкологично заболяване, нека потърсят второ мнение. И най-важното е, че онкологичното заболяване не е страшно, ако бъде диагностицирано в ранен стадий и бъде третирано с подходящото лечение.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg