Горещата новина на информационен бюлетин “Здраве” е СТС-метода. Анализът на циркулиращите туморни клетки (CTC – circulating tumor cells) в кръвта е ефективна, минимално инвазивна опция за диагностициране и проследяване на рак. Анадолу Медицински Център пръв на Балканите внедри революционната технология за скрининг на рака, наречена СТС-метод. Отделението по диагностика разполага с апаратурата, призната от списание The Scientist в Топ 10 иновации за 2015 г. 

В  броя представяме и някои от основните методи, прилагани при рак на простатата. За ранната диагностика и биопсията разяснява проф. д-р Неждет Юскент, за приложението на роботизираната хирургия можете да научите от проф. д-р Джемил Уйгур. Още по темата – приложението на IMRT терапията за лечение на рак на простатата.

Още на страниците на бюлетина: за ролята на генетичните фактори за появата на тумори, за помощта на пейсмейкъра при сърдечна недостатъчност, за профилактичните медицински прегледи, които трябва да правят мъжете. В броя можете да прочете и историята на Диана Живкова от София, лекувала рак на гърдата в България и в Анадолу Медицински център.

Можете да се абонирате за информационния блетин на e-mail: amc_sofia@abv.bg и amc.plovdiv@abv.bg, да го получите в хартиен вариант от представителите на Анадолу Медицински Център в София и Пловдив (вижте адресите тук) или да го изтеглите в електронен вариант AMC Bulletin Jan-Feb 2016 BG web.