Продължете към съдържанието
Начало » Статии » След 35-та година шансът за забременяване намалява

След 35-та година шансът за забременяване намалява

Шансът за забременяване намалява ако имате:

  • поликистозеновариален синдром;
  • нередовен цикъл;
  • прекарали сте полово предавана болест;
  • ако партньорът ви има проблем с плодовитостта;

„Ако не можете да забременеете въпреки редовните полови контакти, то без да чакате, се срещнете със своя гинеколог“. Това съветва д-р Зейнеп Йълмаз, специалист по акушерство и гинекология в Анадолу Медицински Център.

Промените в начина на живот и по-голямата активност в професионален план е причината жените да отложат плановете си за раждане на по-късен етап. Сравнено с минали години, сега се наблюдава увеличаване на желанието за бременност след 30-та година. Д-р Йълмаз информира, че при 20-годишните жени всеки месец шансът за забременяване е около 20-25%, след 35 години този процент пада до 10, а след 40 години – шансът пада до 5%.

Жените трябва да знаят, че след 30-годишна възраст започва да намалява плодовитостта

А след 35-та година този процес е по-силно изразен. „Най-очевидната причина е намаляването на броя на генетично здравите и качествени яйцеклетки. След 40-годишна възраст на всеки 5 жени, желаещи да родят, при 2 е възможно забременяването. При инвитро процедурите, при жени над 40 години, успеваемостта, въпреки напредъка в технологиите, не се увеличава,“, допълва д-р Йълмаз.

По отношение на вероятността за многоплодна бременност специалистът предупреждава жените, че „с напредване на възрастта и намаляването на броя на яйцеклетките в яйчниците, тялото започва да произвежда по-голямо количество от хормона, осигуряващ производството на яйцеклетки. Възможно е да овулират повече от една яйцеклетки и ако се осъществи оплождане, ще се получи многоплодна бременност“.

Въпреки редовните полови контакти, ако са минали 6 месеца, се обърнете към лекар

85%от двойките, които не се предпазват и имат редовни полови контакти зачеват в рамките на една година. „Редовни полови контакти означава в рамките на 1 цикъл (между 2 менструации) да има полов контакт веднъж на всеки 2-3 дни. Това създава голяма възможност за оплождане. Половината от двойките, които не са заченали през първата година, зачеват през следващата година, а друг 1% от двойките зачеват на третата година. Това означава, че 7% от двойките в общата популация, не могат да постигнат бременност в рамките на 3 години“.

Намаляването на възможността за забременяване се наблюдава и при инвитро лечението. „Ако сте над 35-годишна възраст и въпреки редовните полови контакти не можете да забременеете в рамките на 6 месеца, е необходимо да се обърнете към гинеколог“, казва д-р Йълмаз.

Проблемите с овулацията се увеличават с възрастта

Най-често срещаните причини за женското безплодие са проблеми с овулацията и запушване на маточните тръби следствие на инфекция. Д-р Йълмаз свързва проблемите с овулацията с възрастта и с това, че в яйчниците остават по-малко на брой и с по-ниско качество яйцеклетки. Тя посочва, че 1% от жените влизат в менопауза преди 40 години. „С напредването на възрастта цикълът става нередовен, а това е знак, че овулационната система засича“, казва тя.

Хроничните здравословни проблеми понижават шансовете за забременяване

Други причини, които могат да засегнат фертилитета, са ендометриозата и миомите (туморите). Ендометриозата поврежда тръбите, а миомите, които се срещат по-често след 30-та година, могат да причинят увреждания във вътрешните стени на матката, където се настанява бременността.

Хронични здравословни проблеми като диабет или високо кръвно налягане също могат да повлияят негативно на бременността.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg