Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Филм за Георги Димитров, Катедрата по неврология и лечението на епилепсия

Филм за Георги Димитров, Катедрата по неврология и лечението на епилепсия

Филм за Георги Димитров, от Добрич, на 37 години, с тумор на шията, Катедрата по неврология и лечението на епилепсия

2008 г. му е открит тумор на шията. След преглед при местен хирург и по негов съвет Георги Димитров отива да се лекува в София, където го оперират – първата операция е юни 2008 г. Не се провежда нито химио, нито лъчетерапия, а само месечни прегледи. Януари 2009 г. започна да усеща болки и след направен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) се установява, че има рецидив. Февруари 2009 г. се прави втора операция. Назначена е и химиотерапия, а по своя инициатива, на всеки 6 месеца, Георги си прави ЯМР.

Септември 2010 г. резултатите от ЯМР показват, че „няма данни за рецидив” и главоболието, което усеща от време, потушава с аналгин, отдавайки го на натовареността и напрежението от работата в края на годината. Януари 2011 г. започва по-силно да го боли врата. Лекарите в Добрич откриват шипове.

Февруари месец болките стават все по-силни и вече март месец състоянието толкова се влошава, че Георги едвам стои изправен. Вече е в почти легнало състояние. Началото на март 2011 г. отново си прави ЯМР, който показва, че има рецидив. Лекарите отказват да го лекуват.

Започва ходене по мъките

Хирурзите от София го пращат на лъчетерапевт, оттам на химиотерапевт, който пък му казва, че трябва да отиде във Варна, защото по регион би следвало да се лекува там.

„В онкодиспансера във Варна нищо не са ми правили. Нищо. И след решението на химиотерапевтите от София да ме пратят във Варна, аз реших, че ще отида в Анадолу Медицински Център“, споделя Георги, който е имал подобно намерение още септември 2010 г., но лекарите в България го разколебават.

„При въпрос месец септември към лекуващите доктори „Да отида ли до Истанбул за един преглед?”, отговорът е: „Каквото видим тук, това ще видят и там”. Да, ама не. Тук като дойдох, след като видяха снимките от ЯМР, направено септември месец и снимките от март месец, установиха, че туморът е рецидивирал още септември месец 2010. Аз знаех, че имам рецидива. Но информацията, че съм го имал септември месец, а в София не са го видели, това повече ме заболя. Почувствах се безсилен, почувствах се смазан. Тежко ми е, защото вдигат ръце, просто вдигнаха ръце.”

Това, върху което наблягат специалистите от Анадолу Медицински Център е да се гледа напред. Постъпвайки в болницата всеки пациент трябва да загърби досегашното лечение и преживяване и да започне с мисълта, че е на правилното място и ще бъде излекуван. Така е и с пациентите в отделението по неврология.

Катедрата по неврологични науки се състои от неврологично, неврохирургично и психиатрично отделение. Специалистите работят в тясна координация, тъй като в тяхната практика обикновено се включват заболявания с припокриващи се симптоми и всяко трябва да бъде оценено от всички страни и обработено по съответния начин. Целта е да се предложат най-модерните диагностични и терапевтични методи.

Д-р Тунджер Сюзер, неврохирург:

„В Анадолу Медицински център извършваме всички видове операции на мозъчни тумори, както и на такива по целия гръбначен стълб. Мозъчните тумори са много специфично заболяване и имат много начини за лечение. Вариантите за третиране са операция и химиотерапия, но първата и най-важна стъпка е операцията. Повечето от тези тумори са на много важни места, затова използваме специални инструменти.

Спецификата на тумора в мозъка е, че при подобен род операции има опасност пациентите да умрат или да изпаднат в кома. Така че, ако искаме да успеем, първо ни трябва опит и второ, много усъвършенствани технологии за прегледи и оперативен микроскоп. Използваме тази технология за всякакви тумори, за много големи и за много малки, и ако е необходимо, след операцията, прилагаме химиотерапия, лъчетерапия или Кибернож. След всички тези процедури, имаме много добри резултати.”

Специалистите от Анадолу Медицински център лекуват много успешно и епилепсия, едно от най-разпространените неврологични заболявания, характеризиращо се с повтарящи се от нищо непредизвикани припадъци.

При болните от епилепсия има поле в мозъка, т.нар. огнище, което предизвиква припадъците. Тъй като нервните връзки в мозъка са много сложни и вплетени, когато епилептичното огнище изпрати сигнал, той обърква тези връзки и в някои части на мозъка, контролиращи различни части на тялото, се получават обърквания. Понякога, преди получаване на епилептичен припадък, човек има халюцинации и не се чувства добре. Лечението на епилепсия е сложен и продължителен процес. Освен медикаментозно лечение, има и хирургични методи за лечение на болестта, които се състоят в това да бъде извадена частта от мозъка, която провокира припадъците.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg