Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Дълбокото дишане възстановява белодробната функция

Дълбокото дишане възстановява белодробната функция

При Коронавирусът COVID-19 има затруднено дишане. То се получава защото вируса атакува белите дробове и дихателната система, като понякога нанася значителни щети на белите дробове. Възстановяването на белодробната функция е възможно, но може да изисква терапия и упражнения в продължение на месеци след лечението на инфекцията.

„Работата за възстановяване започва просто: с фокус върху дишането“, казва Пейтинг Лиен, физиотерапевт в Джон Хопкинс. Тя предлага серия от дихателни упражнения за подпомагане на възстановяването на тези, които са имали COVID-19 или друго тежко заболяване.

Ползи от дихателните упражнения

„Дълбокото дишане може да помогне за възстановяване на функцията на диафрагмата и увеличаване на белодробния капацитет. Целта е да се изгради способността да се диша дълбоко по време на всяка дейност, а не само в покой “, отбелязва Лиен.

Дълбоките дихателни упражнения също могат да намалят чувството на безпокойство и стрес, което е често срещано при хората, преживяли тежки моменти. Качеството на съня може също да се подобри с тези дихателни упражнения.

Всеки може да се възползва от техниките за дълбоко дишане, но те играят особено важна роля в процеса на възстановяване от COVID-19. Упражненията могат да започнат у дома по време на самоизолация и лесно да бъдат включени във вашата ежедневна програма.

Предпазни мерки

Не започвайте упражнения и се свържете с Вашия лекар, ако имате треска, задух или затруднено дишане по време на почивка, болка в гърдите или сърцебиене, подуване на краката.

Спрете упражнението незабавно, ако развиете някой от следните симптоми: замайване, задух повече от нормалното, болка в гърдите, студена, лепкава кожа, прекомерна умора, неравномерен сърдечен ритъм, внезапни симптоми. Ако тези симптоми не спрат след почивка или ако имате някаква промяна в психичното състояние от нормалния си капацитет, незабавно се обадете на вашия лекар.

Диафрагмено дишане (коремно дишане)

Дълбокото дишане възстановява белодробната функция. Дишането през носа укрепва диафрагмата като насърчава нервната система да се отпусне и да се възстанови.

Това упражнение за дълбоко дишане е разделено на фази предвид индивидуалните способности. Започнете с Фаза 1 и увеличете повторенията или преминете към следващата фаза, когато можете да завършите упражнението, без да се чувствате прекалено задъхани.

Разликата между фазите е в позицията на тялото, в която изпълнявате упражнението:

Фаза 1: Дълбоко дишане, докато лежите по гърб – легнете по гръб и сгънете коленете си така, че ходилата ви да стъпят на леглото. Изпълнете упражнението.

Фаза 2: Дълбоко дишане докато седите – седнете изправени на ръба на леглото или на здрав стол.

Фаза 3: Дълбоко дишане докато стоите изправени.

Упражнението: Поставете ръце около стомаха но затворете устата и поставете езика на небцето. Вдишайте през носа и избутайте въздуха в стомаха, където са ръцете ви. Опитайте се да раздалечите пръстите си с дъха си. Бавно издишайте през носа. Повторяйте дълбокото дишане една минута.

Звучно дълбоко дишане

Издаването на звук при издишване помага да се увеличи производството на азотен оксид в тялото. Азотният оксид помага за невронната пластичност (изграждане и възстановяване на нервната система) и разширява кръвоносните съдове, позволявайки да се достави повече кислород до тялото. Издаването на звук също успокоява, намалява стреса и може да помогне на пациента да остане в режим на възстановяване.

Упражнението: Седнете изправени на ръба на леглото си или на здрав стол. Като поставете ръце около стомаха. Със затворени уста и език на небцето, вдишайте през носа и избутайте въздуха в стомаха си там, където са ръцете ви. Опитайте се да раздалечите пръстите с дъха си. След като дробовете ви се напълнят, дръжте устата затворена и издишайте през носа, докато издавате звука „хмммммм“. Повтаряйте звучното дълбоко дишане една минута.

Прозявка до усмивка

Това упражнение включва движение с дълбоко дишане, което спомага за повишаване на координацията и изграждане на сила в ръцете и раменете. То също така отпуска мускулите в гърдите, за да даде на диафрагмата пространство за разширяване.

Упражнението: Седнете изправени на ръба на леглото си или на здрав стол. Опънете ръцете над главата си като голяма прозявка. Свалете ръцете си до тялото, докато се усмихвате за три секунди. Повторяйте една минута.

Тук можете да видите упражнение от Пейтинг Лиен, физиотерапевт в Джон Хопкинс

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg