Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Диагностика на ректален рак

Диагностика на ректален рак

Медицинска анамнеза и физикален преглед

Първата стъпка от диагностичния подход към хора с рак на ректума, е подробна медицинска анамнеза и физикален преглед. Събирането на медицинска анамнеза дава предварителна представа за лицето, което може да има наследствен ректален рак. Дигитален ректален преглед се прави, за да се провери дали има някаква структурна аномалия в ректалната област. Методите за компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс са много важни за диагностицирането на заболяването и откриването на неговото разпространение.

Други изследвания

При диагностициране на ректален рак също могат да се използват и други лабораторни и радиологични изследвания:

  • Колоноскопия

По време на това изследване се използва тънка, дълга и гъвкава тръба с камера, наречена колоноскоп. Тя позволява на лекарите да наблюдават вътрешната структура на дебелото черво и ректума. По време на този процес може да се извърши и отстраняване на полипи. Тъканни проби, взети по време на колоноскопия, се изпращат в лабораторията за по-нататъшно изследване.

  • Биопсия

Ако по време на колоноскопия лекарите открият подозрителна област, тъканната проба от тази област, се оценява от лекари по патология. Взетата проба се изследва под микроскоп с различни хистологични техники. Извършва се обследване дали клетките са доброкачествени или злокачествени (рак).

  • Изследване на кръв

Изследвания като пълна кръвна картина, параметри на желязо в кръвта и тестове за чернодробната функция са сред приложенията, които могат да бъдат полезни за диагностицирането на ректалния рак. Въпреки че тези изследвания не са специфични за заболяването, те са важни, защото могат да дадат представа за хода на заболяването.

Тъй като някои вещества в кръвообращението могат да показват развитие на тумор, същите е полезно да се изследват. Повишаване на кръвното ниво на вещество, наречено карциноембрионален антиген (CEA), е показателно. Този параметър не е специфичен за ректалния рак, но позволява да се изследва хода на заболяването и реакцията на пациента към лечението.

В поредица от статии можете да научите какво е рак на ректума, какво го причинява, как се определя стадия и какво лечение се прилага.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg