Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Диагностика и лечение на рак на тестисите

Диагностика и лечение на рак на тестисите

Доц. д-р. Илкер Тинай, директор на Уроонкологичния център на Анадолу Медицински Център споделя, че рак на тестисите засяга особено младите мъже на възраст между 16-40 години и самоизследването е важно за ранната му откриване. Ето какво трябва да знаем за методите на диагностика и лечение на рак на тестисите.

Диагностика на рак на тестисите

В процеса на диагностициране е много важно лицето да направи самоизследването и да се консултира с лекаря всякакви необичайни промени. Осезаемо подуване или маса са ранни признаци на рак на тестисите. Докато тестисът, който с осезаема маса е по-голям, тестисите с тумори може да са по-малки от нормалното при пациенти, които не могат да имат деца.

Други симптоми обаче се наблюдават и в напредналите стадии на заболяването. Например, когато ракът на тестисите премине в етап, в който лимфните възли в корема също се подуват, той притиска бъбрека и причинява болка. В зависимост от засегнатите органи се появяват различни симптоми. Когато болестта се разпространи в белите дробове, в късен период се срещат симптоми като кашлица и кървави храчки. Когато болестта се разпростирани в мозъка, се наблюдават оплаквания от образувания в главата.

В този контекст процесът, който започва с ултразвук за окончателна диагноза, трябва да бъде планиран по най-добрия начин.

Лечение на рак на тестисите

Обичайното лечение е хирургичното отстраняване на тестиса или туморната маса. В миналото не се пристъпваше само към премахване на туморната маса. В днешно време при подходящите за това пациенти се отстранява само тумора. Затруднението в такива случаи е необходимостта тестисът, който не е отстранен, да бъде под постоянно проследяване. Затова е много важно за пациента да се постави правилната диагноза, и да се създаде правилния план за лечение, който внимателно да се следва внимателно.

В зависимост от степента на заболяването в лечението може да се приложи и химиотерапия. Това се прилага при метастатични случаи, когато заболяването се разпространява в други органи като бял дроб или мозък. Прилаганите химиотерапевтични протоколи имат много задоволителни резултати. Също така има и вторични операции, които също се прилагат успешно след това.

С грижа към пациента

Има обаче два важни теми в началото на процеса на лечение. Първото е, че може да се препоръча спермата на пациента да се замрази, за да не се повлияе от лечението, което ще се прилага. Защото младите мъже може да искат да имат деца в бъдеще. Второто е психологията на пациента. Не е лека ситуация за мъж в продуктивния си период да загуби един от тестисите си. По тази причина би било полезно психологическата подкрепа да се планира от самото начало и да се добави към лечението.

Въпреки всичко ракът на тестисите не е трудно лечим рак. Особено в ранен стадий, ако се установи, че е засегнат само тестисът, е възможно да се реши с оперативна намеса.