Начало » Статии » Диагностика и лечение на аденом на простатата

Диагностика и лечение на аденом на простатата

Аденомът на простатата се проявява в 3 фази:

  • Фаза на простатизъм – аденомът на простатата може да причини хипертрофия на мускулите на пикочния мехур, което може да се прояви с често уриниране през нощта и намаляване на силата на уринарната струя.
  • Непълна фаза на задържане без раздуване на пикочния мехур – проявява се с често уриниране през деня и затруднено уриниране
  • Фазата на непълна ретенция с раздуване на пикочния мехур – установява се поради увеличаване на остатъка в пикочния мехур (над 300 ml). Проявява се със затруднено уриниране, често нощно и дневно уриниране, уринарна инконтиненция.

Диагностика на аденом на простатата

Аденомът на простатата се диагностицира чрез комбинация от 3 изследвания:

  • Ендоректален или супрапубисен абдоминален ултразвук
  • Ректална кашлица
  • Определяне на PSA (простатен специфичен антиген)

Също така могат да се използват други образни изследвания за установяване на еволюцията на аденома на простатата: UIV, MRI или CT. Тези изследвания се използват и за идентифициране на възможни усложнения.

Аденомът на простатата може да има същите симптоми като рак на простатата, но това са две напълно различни състояния. Аденомът на простатата е доброкачествен, което означава, че няма риск от развитие на рак на простатата. Освен това симптомите на аденома на простатата могат да се подобрят без лечение чрез здравословен начин на живот, но ракът на простатата изисква специализирано лечение. Ето защо е важно да посетите специалист, ако забележите, че нещо не е наред.

Лечение на аденом на простатата

Аденомът на простатата може да се лекува с лекарства и изисква внимателно проследяване за възможни усложнения. Може да се използва и хирургично лечение:

  • Трансуретрална резекция на простатата (ТУРП) – когато аденомът на простатата е по-малък от 90 гр.
  • Ендоскопска хирургия –прилага се при аденоми над 90 гр

Аденомът на простатата е състояние, което може да причини много дискомфорт и да повлияе негативно на живота на човек. Урологичното отделение на Анадолу Медицински Център е на ваше разположение. Използвайки най-съвременните технологии и в сътрудничество с други отделения, ние предоставяме най-модерните и ефективни диагностични и лечебни услуги във всички подразделения на урологията. Лекарите тук не само имат необходимия опит в клиничните медицински услуги, но се занимават с научни изследвания и играят водеща роля в областта на урологията.