Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване сред мъжете и представлява 9% от смъртните случаи от раковите заболявания при мъжете. Диагностицирането на заболяването в ранен стадий дава възможност то да бъде напълно излекувано. Ако не се диагностицира навреме и не се приложи подходящото лечение, заболяването може да има фатален изход.

Мъжете след 45 годишна възраст с фамилна анамнеза за рак на простатата и мъже над 50-годишна възраст без фамилна анамнеза, които искат да водят здравословен живот с продължителност над 10 години, веднъж годишно трябва да се подлагат на профилактичен преглед на простатата и серумните нива на PSA.

Тъй като болестта няма симптоми в начален стадий, ракът на простатата може да бъде диагностициран чрез тестове, извършени по време на профилактични прегледи. Много от случаите на рак на простатата могат да бъдат открити в начален стадий чрез използването на комбинация от ректално туширане на простатната жлеза и серумен простатно-специфичен антиген (PSA).

В напреднал стадий растежът на раковите тъкани предизвиква увеличаване на простатната жлеза, която притиска уретрата. Вследствие на това притискане се появяват проблеми с уринирането като трудности, увеличаване на честотата особено през нощта, по-слаба или прекъсване на струята на урината, болка при уриниране и/или усещане за парене, кръв в урината.

Ако болестта се разпространи в костите извън простатата, могат да се появят болки в костите, особено в областта на гърба, бедрата, краката и ребрата.

Диагностиката:

Диагнозата може да бъде поставена на няколко етапа. Като начало, вашият лекар ще зададе въпроси за здравословното ви състояние от близкото минало, случаи на ракови заболявания в семейството или въпроси за наличие на оплаквания. След това ще извърши общ физически преглед. Поради местоположението й – простатата се намира точно в предната част на ректума, вашият лекар ще прегледа простатата чрез ректално туширане. По този начин, той ще придобие представа за общия размер на простатата, нередности и/или твърдост в някоя от зоните.

Друго изследване, което допринася за диагностициране на рак на простатата е измерване нивото на серумния PSA. Това е вещество, което се произвежда както от нормалната простатна тъкан, така и от раковата тъкан. С нарастването на раковите тъкани кръвните нива се увеличават, но при някои пациенти, при които се наблюдават възпалителни процеси в простатата, се среща увеличение на нивата.

Днес, благодарение на изследването чрез ректално туширане и контрол на нивата на серумния PSA, е възможно ракът на простатата да бъде открит в начален стадий.

Ако в резултатите от извършените изследвания има съмнение за рак, като следваща стъпка се препоръчва изследване на простатната тъкан чрез ултразвукова биопсия. При установена диагноза за рак с цел определяне на степента на разпространение, специалистът може да изиска допълнителни изследвания.

Пациенти с ранна диагностика и приложено подходящо лечение имат сравнително нормален начин и продължителност на живот, който не се различава от този на останалите.

Лечението:

Хирургията е опция за първично лечение при много пациенти, диагностицирани в ранен стадий. В операцията на простатната жлеза, наречена радикална простатектомия, заедно с простатната жлеза се отстраняват и семенните мехурчета.

Лъчетерапията е метод на лечение, който може да се използва само докато рака е ограничен в простатната жлеза. Може да се прилага в случаите на локално разпространение на рака на простатата. Лъчетерапията може да бъде насочена както извън тялото, под формата на облъчване на ракови клетки, така могат да бъдат поставени и радиоактивни ядра директно в раковите клетки (брахитерапия). В някои случаи лечението се осъществява чрез комбинация от двата метода.

При лечението на локализиран рак на простатата оперативният метод и лъчетерапията могат да бъдат много ефективни.

Хормоналната терапия се използва при пациенти, при които туморът обхваща околните тъкани. Прилага се главно по два начина: използване на медикаменти; потвърждаване на полученият ефект от медикаментите с хирургия.

Химиотерапия се прилага в напреднал стадий, когато болестта престава да реагира на хормоналната терапия. Напоследък поради високият риск от рецидив на заболяването, особено при по-млади пациенти в начален стадий, химиотерапията се прилага като част от лечението.