Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Дете в семейство пушачи

Дете в семейство пушачи

Дете в семейство пушачи? Тютюнопушенето е причина за рак и много други болести. Но когато става въпрос за раждане на дете, тютюношушенето престава да бъде личен избор. Това е така защото още в утробата на майката, детето, както физически, така и психологически се влияе от цигарите. Последиците, породени от този  вреден навик продължават цял живот.

Д-р Нури Джейдели, специалист по акушерство и гинекология в Анадолу Медицински Център. Тя подчертава, че “бебето, което пуши” не е преувеличен сценарий, а напълно съвпада с реалността. Цигарата съдържа приблизително три хиляди различни вещества. Влиянието на цигарите върху бременността се осъществява специално с никотина и въглеродния окис. Тези вещества от кръвта на майката, бързо преминават чрез плацентата и бебето бива повлияно с 15% повече в сравнение с майката. Бъдещата майка, която продължава да пуши цигари  през периода на бременността, поема значителни рискове за развитието на детето си. Дори майката да е пасивна пушачка, тя пак е изложена на отрицателното въздействие на дима на цигарите.

Трудност  при забременяване

Тютюнопушенето води до трудно забременяване, извънматочна бременност, усложения, свързани с бременността, аборт и преждевременно раждане. При жените-пушачи увеличаването на налягането между матката и яйцепроводите обяснява обратната пропорционалност на възможността на  забременяване. Също и трудното закрепване на ембриона в матката. При мъжете, тютюнопушенето влияе върху подвижността и броя на сперматозоидите. Това е причина за незабременяването или трудното забременяване, трудното установяване в матката, или пък става причина за извънматочно забременяване.

Д-р Нури Джейдели напомня, че 14-15% от ранните раждания (преди 33-та седмица) се дължат на пушенето на цигари и добавя:

“За преждевременното раждане са от значителна роля, времето на пушене и количеството на изпушените цигари от страна на майката. При майките-пушачки от повече от 6 години,  рискът от идването на детето преди плацентата (plasenta previa) е 14%, а ранното отделяне на бебето от плацентата (dekolman) е 72%.

Въздействие върху ембриона

Отрицателните въздействия върху ембриона и бебето се определят като: забавяне на растежа, здравословни проблеми през неонаталния период (например развитието на ретината), вродени проблеми на невромоторното развитие, различни болести в детството, внезапна детска смъртност.

Забавяне на растежа: 

В развитието на бебетата на майките-пушачки, при всички периодични измервания се наблюдава “симетрично забавяне на растежа”. Никотинът и въглеродният окис при тютюнопушение водят до намаление на притока на кислород и кръв към бебето. Освен това, теглото на бебетата на майките-пушачи в сравнение с теглото на бебетата на майките-непушачи е около 200 грама  по-ниско. При жените пушачки, рискът да родят недоносено дете и с тегло под 2 500 грама е 52%. Изоставането в развитието на бебето е свързано с много фактори, но пушенето е едно от най важните причини с непоправими последствия. Сред причините за смъртните случаи в утробата на майката – пак на първо място са цигарите.

Неонатален период:

При бебетата на майките-пушачки, сред проблемите на неонаталния период на първо място са мъртвородените. На второ място са болестите, свързани с дишането, които се срещат в 1 на 10 бебета. В сравнение с бебетата на майките-непушачи, новородените от майки-пушачи са с 2-3 пъти повече проблеми по отношение сърдечно-съдовите, стомашно-чревните и генитално-пикочните системи.

Период на кърмене:

При кърмене бебетата било чрез въздуха, който дишат, било по пътя на кърмене се влияят от цигарения дим. Пушенето на цигари намалява количеството на майчиното мляко. Какато и намалява периода на кърмене на бебето.

Внезапни смъртни случаи:

Рискът от внезапни смъртни случаи на бебета с възраст 1-12 месеца, намиращи се в среда, в която се пуши става двойно по-голям, защото цигарата потиска дихателния център на бебетата. Тези бебета спят по-малко, повече плачат и са постоянно неспокойни. Д-р Неше Бъйъклъ обяснява,: ”Това положение,  се нарича “раздразнително бебе”. Бебетата са много чуствителни към миризмите. Бебе, което усеща миризмата на цигарата от средата или от майчиното мляко чувства неудобство, а от друга страна недостига на майчино мляко увеличава неспокойствието на детето”.

Влияние върху живота

Опазването на бебетата от дима на цигарите е от много важно значение, както по време на утробния период, така и след периода на раждането. Специалистът по Детско здраве и заболявания д-р Неше Бъйъклъ предупреждава: “Няма разлика между пушенето на цигари в среда, в която децата не присъстват и се общува с тях след това и пушенето в тяхно присъствие. Димът, проникнал в дрехите ви и химическите вещества, останали в дъха ви, са достатъчна причина детето ви да бъде пасивен пушач”. Независимо дали майката е активна или пасивна пушачка, бебетата изложени на цигарен дим, след раждането имат проблеми. Имунната им система отслабва, затова лесно се разболяват и трудно оздравяват.

Д-р Неше Бъйъклъ добавя:

“Цигареният дим ускорява заболяванията на долните и горните дихателни пътища на децата. Като анализирахме семействата на бебета и деца с упорита кашлица след започнало лечение, научихме, че се намират пушачи в техните домове. Пушенето, ако ще да е на балкона, непременно става пречка за  навременното лечение”.

Ушните инфекции, намиращи се сред заболяванията на горните дихателни пътища, много по-често и в остра форма се виждат при деца, повлияни от цигарен дим. При тези деца заболяванията на долните дихателни пътища, като бронхит, бронхолит и пневмония  нарастват два пъти повече, болничните лечения се увеличават с 3-4 пъти. В семейства, подложени на цигарен дим, алергиите нарастват. При децата болни от астма, се увеличава честотата и интензитета на алергията и те трудно отговарят на лечението. Но не само децата болни от астма се влияят от цигарен дим.

Поради нарушаването на клетките на дихателния път от страна на цигарения дим, може да се развива реактивно заболяване на дихателните пътища. При тези деца, щом като се спре общуването с цигарения дим, белезите на астма бързо изчезват. Само този пример е от достатъчно значение за последствията на цигарите и дима.

Цигареният дим, нарушавайки хормоналните дейности на децата, увеличава тенденцията от заболявания в системата на органите през следващите години. От друга страна заради влиянието си върху кръвоносните съдове, се увеличава и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Психологически вреди

Влиянието на родителите пушачи не се ограничава само с нанесените физически вреди, а оказва влияние и върху детската психология. Специалистът по психология Айлин Сезер от Анадолу Медицински Център посочва, че психологичните влияния започват още в утробата на майката, ”Детето преди да се роди  живее зависимо от майка си. Когато майката е под влияние на цигарен дим, храната и кислорода, които преминават от майката към детето, под въздействието на никотина и въглеродния двуокис намаляват.

Когато намалява кислорода, бебето преживява същото притеснение и същия стрес, който възрастните преживяват когато останат в безвъздушна среда. Оставянето без кислород и без храна, стават причина за забавяне, както на физическото, така и в умственото развитие на бебето. Научните изследвания доказват, че пушеното на цигари става причина за забавянето с три месеца на способността на детето да чете и математическото му развитие. От друга страна, под въздейсвието на това положение, бебетата още в майчината утроба започват да преживяват  тревоги и притеснения”.

Промяната започва от семейството

Д-р Айлин Сезер добавя: „Изследване показва, че децата живеещи в семейства, в които се пуши са се адаптирали към този начин на живот – по-малко се движат, гледат повече телевизия, пo-пълни са от другите и пушат цигари. Тук първа стъпка трябва да се направи не към детето, а към семейството. Засилването на общуването на семейството с детето и отделяне на достатъчно време за него, намалява тенденцията за пушене на цигари”.

Основната роля за възпитаването на деца непушачи в бъдещето се пада на родителите им. Необходимо на децата да бъде обяснено много обстойно вредата от тютюнопушенето: „Важно е лицето, което обяснява да не е пушач и да обясни защо не пуши цигари.” Родител, който е научил че детето му употребява цигари е необходимо да остане хладнокръвен. Също и разговаряйки с него да се опита да разбере защо детето му е придобило този навик. Психологът Сезер акцентира върху това, че тютюнопушенето не е проблем, а от възникването на даден проблем започва пушенето на цигари и първо трябва да се установи какъв е проблема, след което да се опита да бъде преодолян.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg