Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Всяко дете, болно от рак, заслужава живот

Всяко дете, болно от рак, заслужава живот

Да научиш, че детето ти има животозастрашаващо заболяване – рак е най-жестокия удар, който може да ти поднесе съдбата. Ракът създава криза в живота на всеки член от семейството и нормалния ритъм на живот търпи промяна. Поставянето на тежката диагноза е огромен стрес и напрежение, и семейството трябва да се мине през всички емоции – болка, страх, тъга, вина, гняв, за да може в един момент да се съсредоточи върху детето и неговото лечение.

15 февруари, идва да ни напомни, че ранното диагностициране е предпоставка за предотвратяване на риск. Този ден е ден на надеждата, надеждата, че с правилно лечение, съчетано с иновативни методи, съвременна апаратура и квалифициран медицински екип, лекарите ще планират и осъществят най-доброто лечение.

По последни данни в световен мащаб всяка година около 200 000 деца са диагностицирани с рак, като 20% умират от коварната болест поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ.

Причините за появата на дадено заболяване са неясни, симптомите – неспецифични. Но това, което трябва да правят родителите е да водят децата си на редовни медицински прегледи и да обръщат внимание на необичайни симптоми, които не изчезват с времето.

Най-често срещани ракови заболявания при децата

Левкемии

Ракови заболявания на кръвта и костният мозък и представляват около 30% от всички ракови заболявания при децата. Най-често срещани са остра лимфоцитна левкемия и остра миелогенна левкемия. Тези левкемии могат да причинят костна и ставна болка, умора, слабост, бледа кожа, кървене или посиняване, треска, загуба на тегло, и др. симптоми. Острата левкемия се развива бързо, така че лечението трябва да се предприеме веднага след като се открие.

Тумори на мозъка и на централната нервна система

Това са вторите най-често срещани ракови заболявания при децата и представляват около 26% от раковите заболявания при децата. Има различни видове тумори на мозъка, като лечението за всеки един от тях е различно. Симптомите могат да бъдат главоболие, гадене, повръщане, замъглено или двойно виждане, замайване, затруднения при ходене или задържане на предмети и др. Тумори на гръбначният мозък се срещат по-рядко при децата в сравнение с мозъчните тумори.

Невробластом

Представлява 6% от рака в детска възраст. Среща се при бебета и малки деца, и по-рядко рядко при деца над 10-годишна възраст. Този тумор може да се развие навсякъде, но обикновено засяга корема и се забелязва като подуване. Може да предизвика болка в костите и повишена температура.

Тумор на Вилмс

Нарича се още нефробластом, представлява около 5% от рака в детска възраст и се развива в един и рядко в двата бъбрека. Той е най-често срещан при деца на 3-4 години и не е характерен при деца над  6-годишна възраст. Може да се появи като подуване или бучка в корема. Понякога детето може да има други симптоми като треска, болка, гадене или липса на апетит.

Рабдомиосарком

Представлява около 3% от рака в детска възраст и започва в клетките, които обикновено се развиват в скелетните мускули – тези, които ние контролираме, за да движим части от тялото. Този вид рак може да се развие във всяка част от тялото, включително на главата и шията, слабините, корема, таза, ръката или крака. Това е най-често срещаният тип на сарком на меките тъкани при деца и симптомите са болка, подуване или и двете.

Ретинобластом

Представлява около 2% от рака в детска възраст и засяга очите. Среща се при 2-годишни деца и по-рядко при деца над 6-годишна възраст. Ретинобластомът обикновено се установява когато родител или лекар забележат, че очите на детето изглеждат необичайно. Нормално е, когато ти светнат със светлина в очите зеницата да изглежда червена заради кръвта в кръвоносните съдове в задната част на окото. Но при око с ретинобластом, зеницата е бяла или розова.

Остеосарком

Среща се най-често в пубертета и обикновено се развива в райони, където костта се развива бързо – в края на дългите кости на краката или ръцете. Това често води до болки в костите, които се влошават през нощта или при дейност.  Може също така да доведе до подуване в областта около костта.

В отделението по педиатрична онкология в Анадолу Медицински Център се лекуват пациенти със заболявания като левкемия, лимфом, тумори на централната нервна система, тумор на Вилмс, невробластом, рабдомиосарком, ретинобластом, ендокринни тумори, неврофиброматоза, и др. заболяваня. Прилага се специализирана консултация с насочени изследвания, а лекарите разработват индивидуален план и прилагат мултидисциплинарен подход при лечението на всеки пациент.

Специалистите от Анадолу Медицински Център съветват родителите да не пренебрегват превенцията. Колкото по-рано бъде установена диагнозата, толкова по-надеждни са прогнозите. 

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg