Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Последващи грижи след лъчетерапия

Последващи грижи след лъчетерапия

Сред най-важните неща, които трябва да знаете за лъчетерапията са не само процесът, режимът, който да спазвате, как да се справите със страничните ефекти, но и какви последващи грижи след лъчетерапия трябва да полагате.

Кога се извършват контролните прегледи след лечението?

В края на лечението лекарят издава епикриза. На датата, посочена от него в епикризата, трябва да се явите на контролен преглед, като носите и резултатите от всички предписани от лекаря изследвания.

Кой извършва контролните прегледи след лечението?

Контролните прегледи след приключване на лечението се извършват от радиационните онколози. Лекарите, ангажирани в лечението, като специалисти по медицинска онкология и съответната хирургична клиника, също участват в наблюдението.

Каква е честотата на наблюдението и контролните прегледи?

По време на лечението пациентът се преглежда от лекар/сестра най-малко веднъж седмично.

Как се полагат грижи след лъчетерапия?

Полаганите по време на лъчетерапията специални грижи трябва да бъдат продължени и известно време след завършване на лечението. Това включва например грижите за кожата и нужната почивка след приключване на терапията.

Как да използвам предписания ми крем?

Предписаният крем се прилага най-малко два-три пъти на ден, от първия ден на лечението до деня след приключване на лечението. Периодът между две нанасяния на крема не е от съществено значение. Може да го нанасяте с върха на пръстите си (прилагайте го най-малко два-три пъти на ден дори и когато не сте подложени на лъчетерапия, например в събота и неделя). Използвайте крем, препоръчан от лекаря/сестрата.

Какво да направите, ако изпитвате болка?

Ако много Ви боли, попитайте лекаря какви лекарства и какви други методи за облекчаване на болките да ползвате. Можете редовно да приемате препоръчаните болкоуспокояващи средства, или да направите консултация със специалист по управление на болката.

При какви обстоятелства трябва да се обадите на лекаря?

Незабавно се обърнете към лекаря /сестрата при появата на някой от следните симптоми:

  • Постоянна болка, възникваща на едно и също място.
  • Бучка или подуване.
  • Гадене, диария, повръщане и загуба на апетит.
  • Необяснима загуба на тегло.
  • Неестествено зачервяване, кървене и корозия.
  • Всякакви симптоми, които лекарят или сестрата са споменали.

Кога може да се върнете отново на работа?

Щом се почувствате добре, можете да се върнете на работа. Но ако работата Ви е свързана с тежък физически труд, не започвайте докато не възвърнете силите си и не укрепнете

Грижата за пациента е приоритет за всеки от екипа на Анадолу Медицински Център и това се оценява не само от нашите пациенти, но и от най-авторитетната организация в областта.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg